Per Halvorsen
07. september 2017
«Selvfølgelig er jeg redd når jeg skriver. Men jeg har faktisk begynt å se på det som et godt tegn».
De sa Monica Isakstuen da hun innledet under Psykologikongressen 7.-8. september. På kongressen som har fått tittelen «De nære ting», fortalte vinneren av Brageprisen om hvordan hun bruker skrivingen som utforskningsmetode: «Jeg vil skrive det jeg ikke har fått klarhet i, det jeg ikke makter å begripe, eller uttrykke på noen annen måte».
Som eksempel brukte hun sin prisbelønte roman «Vær snill med dyrene».
– Den skrev jeg nærmest i blinde. På innsiden av øyelokkene mener jeg å huske at det sto: Dette skal ingen lese noen gang. Aldri.
Romanen fikk bred omtale og nappet åpenbart mange fortvilte skilsmisseforeldre i hjerterøttene. Boka forteller en mors historie. Om hennes frustrasjon og sinne etter skilsmissen. Om den nærmest naturstridige delte omsorgen for datteren Anna, og om hvordan den hakket opp livet i «annenhver uke» og krevde at hun skulle gå inn og ut av morsrollen.
«Meitemark som deles i to, spreller videre. Av den grunn kan man forledes til å tro at begge delene vil overleve. Men i virkeligheten er det slik: En halv meitemark spreller så lenge det er næring i den», siterte Isakstuen fra boka.
Last ned hele åpningsforedraget til Monica Isakstuen
Forfatteren karakteriserte «Vær snill mot dyrene» som en bok om umoderne følelser i en moderne tid. «Om det som er skummelt å snakke om. Det rasjonelle mot det emosjonelle. Og den enorme skammen over ikke å klare å være den man trodde man skulle bli.»
Les også: Ubehaget i skilsmissekulturen
Samme dag Isakstuen står på Psykologikongressens talerstol, kommer «Var snäll mot djuren» ut på svensk. Til våren på tysk og albansk.
Til de over 300 psykologene som har meldt seg på kongressen, fortalte hun hvordan hun ved hjelp av språket tør gå inn i rom hun ellers ikke nærmer seg.
– Språket går foran meg og retter lysstrålen mot de mørkeste krokene og gangene. Innsiden av kroppen i et samfunn som forteller oss hvordan vi bør og skal leve. Avgrunnen mellom det vi vil være og det vi faktisk er.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: barn og unge , kultur
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.