Per Halvorsen
17. august 2017 (endret 18. august 2017)
«På tide å møte rusavhengige med hjelp framfor straff». Motstemmene var i mindretall da Rusfeltets hovedorganisasjon sammen med Tyrilistiftelsen inviterte til avkrimininaliseringsdebatt under Arendalsuka 16. august.
Flere av de politiske partiene har på sine landsmøter i løpet av våren foreslått kursendring i narkotikapolitikken. «Avkriminalisering» er stikkordet: Rusavhengige skal ikke lenger møte fengselsstraffer og bøter, men få hjelp. Ansvar for oppfølging av rusavhengige skal skifte departement, fra justis til helse.
Tyrilistiftelsens mangeårige frontfigur og «founding father» - Ulf Jansen - var symptomatisk i sin innledningskommentar under debatten i Arendal. Med adresse blant annet til Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos, som leder Stortingets helse- og omsorgskomite, advarte han mot «lovens knytta never» i narkotikapolitikken
– De gjør det bare verre. Vi snakker om noen av de mest belasta blant oss. Ingen av dem får det bedre av å bli straffet for den sykdommen de lider av, sa han.
Sveinung Rotevatn (V), Kari Kjønaas Kjos (FrP) og Tor Levin Hofgaard, Psykologforeningen
Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, var blant dem som refererte til erfaringer fra Portugal. Landet er blitt verdenskjent for å ha tatt en u-sving i narkotikapolitikken. Paradigmeskiftet skjedde over lang tid og fikk lovs form i 1999 med avkriminaliseringen av bruk og besittelse av narkotika. Før dette var den vanligste reaksjonen fra politi og domstoler å bøtelegge eller fengsle brukere som ble tatt.
Portugiserne opplevde at fengsling av førstegangsbrukere i hovedsak hadde negative effekter. For mye av politiets ressurser gikk med til å ta brukerne, ikke bakmennene. Det har skjedd en vesentlig nedgang i sprøytebruk og overdosedødsfall. I Norge dør cirka 260 hvert år på grunn av overdose.
– Vi er nødt til å gjøre ting annerledes. Det innebærer ikke at vi må lage blåkopi av andre lands måter gjøre det på, vi må finne vår vei, sa Hofgaard, som selv har erfaring som psykolog i rusfeltet.
Les også
– Vi vil være tjent med en mer åpen holdning til rusmisbrukere framfor stigma og kriminalisering. Og vi må samarbeide med den enkelte om å sette realistiske mål for behandlingen. Skal vi lykkes, trenger vi en kraftig oppjustering av rammebetingelsen vi jobber innenfor, sa han .
Psykologforeningen sendte i vår et brev til regjeringen med anbefaling om å utrede hvordan norsk ruspolitikk eventuelt kan endres i tråd med erfaringer fra land der det har vært gjennomført – eller pågår – reformer.
Ingen er uenig i at rusavhengige må få hjelp, men blir hjelpen bedre med avkriminalisering?
Det er få spor av sterk motstand mot reformen i portugisisk rusomsorg etter at myndighetene i 2001 avkriminaliserte bruk og besittelse av begrensede mengder narkotika.
Reglementet for fordypningspraksis i voksenpsykologi har blitt behandlet i Psykologforeningens sentralstyre.
Emneord: rus
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.