FTV-konferansen:

Studenter får ikke uttelling for kompetanse

Knut Haavard Kløvfjell og Julius Okkenhaug.

Knut Haavard Kløvfjell og Julius Okkenhaug.

Psykolog-
studenters kompetanse avspeiles bare unntaksvis i lønn i helseforetakene. Det viser en kartlegging som ble presentert på Psykolog-
foreningens konferanse for foretakstillitsvalgte 20.-21. september.

- Studenter blir i liten grad sett med den kompetansen de har. Forskjellene er store mellom helseforetakene.

Det sier spesialrådgiver Julius Okkenhaug som har undersøkt lønnsforholdene til studentmedlemmene i Norsk Psykologforening. Under Psykologforeningens konferanse for foretakstillitsvalgte 20.-21. september presenterte han resultatene av studentundersøkelsen.

Urimelig

Okkenhaug sier det finnes eksempler på at det kan være lettere å få uttelling for arbeidserfaring i butikk enn for kompetansen man har opparbeidet etter å ha lagt mesteparten av profesjonsstudiet bak seg. Det mener han er urimelig

- I dag er situasjonen slik at du ikke kan være sikker på å få uttelling for kompetansen før du sitter med vitnemålet i hånden som ferdig utdannet psykolog. Studier gir ikke automatisk arbeidsansiennitet, opplyser han.

Noen helseforetak har regulert lønnsforholdene for studenter bedre enn andre. Ved Helse-Førde er studenter med ett år igjen av studiet garantert 90 prosent av psykologers begynnerlønn. Her har altså kompetanseargumentet slått inn. Ved Sykehuset i Vestfold er det knesatt et prinsipp om at studenter, alt etter etter hvor langt de er kommet i studiet, får minstelønn tilsvarende LO-organiserte. 

- Registrér arbeidsforholdet!

Ved noen helseforetak fikk psykologstudenter som er medlemmer av Psykologforeningen, generelle tillegg i lønn under årets lønnsforhandlinger.

Leder i Psykologforeningens studentutvalg (SPU) , Knut Haavard Kløvfjell, oppfordrer studentene til å oppgi medlemskapet i foreningen til arbeidsgiver og registrere arbeidsstedet som bierverv i Psykologforeningens medlemsregister.

- Det er for lav bevissthet blant studentmedlemmer om å gjøre seg synlige som psykologstudenter på arbeidsplassen. Først da kan arbeidsgiver blir oppmerksom på kompetansen de har til disposisjon og studentene regne med lønnsmessig uttelling, sier han

Styrker profesjonsidentiteten

Han sier det er viktig at Psykologforeningen nå retter blikket mot studentlønn.

-  Gode avlønningsordninger og tro på egen kompetanse er med på å styrke profesjonsidentiteten blant studentene. Det vil styrke oppslutningen om foreningen, sier Kløvfjell .

Han mener arbeidet som nå er iverksatt for å opp studentlønnen, er nok et argument for at studenter bør melde seg inn i foreningen.

Emneord: student , utdanning

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.