Revidert nasjonalbudsjett

Stortinget må prioritere psykisk helse post korona

President i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard

President i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard

Tjenestene må sikres nok bevilgninger for å håndtere økt behov for psykisk helsehjelp. 

Psykologforeningen har i dag sendt innspill til revidert nasjonalbudsjett  2020 . Foreningen mener budsjettet må synliggjøre at kommuner og helseforetak også skal prioritere psykisk helse i tiden som kommer.  

– Vi er bekymret for at både kommuner og helseforetak på kort sikt vil nedprioritere psykisk helse, sier president i Psykologforeningen Håkon Kongsrud Skard.  

–  Derfor må det reviderte budsjettet tydelig vise at psykisk helse også skal prioriteres innenfor rammen av ekstrabevilgninger som nå gis. 

Privatpraktiserende bør få midlertidig driftsavtale

Psykologforeningen har tidligere varslet at behovet for psykisk helsehjelp kan øke som følge av Covid-19 pandemien og tiltakene som ble igangsatt for å hindre smittespredning. 

–  Isolasjon, smittefrykt og økonomisk usikkerhet er alle faktorer som kan føre til psykisk uhelse, påpeker Skard.

Foreningen mener at hvis behovet for psykisk helsehjelp etter Covid-19 blir for stort, bør privatpraktiserende psykologer få mulighet til å gi behandling med trygderefusjon i en gitt periode. Dette kan støtte opp om de offentlige helsetjenestene og bidra til at flere får hjelp. 

– Vi må ha beredskapen på plass dersom behovet for psykisk helsehjelp blir større enn det kommunene og spesialisthelsetjenesten kan håndtere, sier han.

–  Før helsereformen i 1990 kunne pasienter hos alle psykologer motta trygderefusjon på behandling. Vi mener at dette bør gjeninnføres for en periode, slik at behov for psykologhjelp får støtte fra trygdebudsjettet. Vi ser en situasjon nå med betydelig svakere økonomi hos store grupper av befolkningen. Det er derfor nødvendig med utvidet offentlig støtte til behanding, for å dekke deres behov. 

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.