01. november 2016 (endret 05. november 2016)
Kristelig folkeparti og Venstre vil ha mer handling inn i arbeidet for barn og unge psykiske helse i statsbudsjettet for 2017.
– Det er bra at støttepartiene sier klart ifra at regjeringens budsjettforslag langt fra oppfyller ambisjonene på psykisk helsefeltet som regjeringen har snakket varmt om de siste tre årene.
Det sier presidenten i Norsk psykologforening, Tor Levin Hofgaard. I en blogg i Dagens Medisin påpeker han en rekke svakheter ved årets budsjett hvis regjeringens formål er å styrke innsatsen for barn og unges psykiske helse.
Han sier det er viktig at støttepartiene nå prioriterer psykisk helse så tydelig. Ikke minst at de avkrever at regjeringen følger opp kravet fra et samlet Stortings om at det skal legges frem en helhetlig strategi for barn og unges psykiske helse i tråd med Innstilling 346 S, 2015-2016.
Venstre vil at Regjeringen innen juni 2017 skal legge frem en egen, helhetlig tverrsektoriell strategi for barn og unges psykiske helse, som et forarbeid til en økonomisk forpliktende opptrappingsplan på området. I sitt budsjett setter Krf av 20 millioner til forarbeidet med en slik opptrappingsplan.
Begge partiene setter også av penger til prosjektet Psykisk helse i skolen som regjeringen ønsker å avvikle
Les også
Hofgaard påpeker at regjeringen «satsinger» i mange tilfeller bare er penger som er tatt fra ett sted i budsjettet og flyttet til et annet.
– Realiteten er at barn og unge med psykiske helseproblemer er tapere i både kommunehelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten nå. Og det i en tid der alle snakker om viktigheten av å investere i de unges psykiske helse, sier han.
– Det kan nå se ut som barn og unge i Norge må sette sin lit til at KrF og Venstre får igjennom sine krav i budsjettforhandlingene for at de skal få styrket tilbudene i 2017, sier Hofgaard.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: barn og unge
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.