09. april 2014 (endret 05. juli 2016)
Hva vil regjeringen gjøre for å redusere bruk av tvang i psykisk helsevern og sikre kvalitet og respekt for menneskelig verdighet i behandling? Slik lyder ett av spørsmålene som norske myndigheter må svare på under FN’s høring om menneskerettigheter 28. april.
Tortur og tvang er stikkord for to spørsmål Norsk Psykologforening og den norske Helsingforskomitéen ønsker å stille til norske myndigheter under FN’s menneskerettighetsråds høring av Norge i Geneve den 28. april. Denne uken reiser representanter for de to organisasjonene til Sveits for å forberede menneskerettighetsrådets høring, der følgende spørsmål blir oversendt:
I forbindelse med opprettelsen av FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) i 2006 ble det besluttet at alle FNs medlemsland jevnlig skal høres om gjennomføringen av sine menneskerettighetsforpliktelser. Ordningen har fått navnet Universal Periodic Review (UPR) og var en av de viktigste nyskapningene ved opprettelsen av Menneskerettighetsrådet. Det er nå andre gang Norge blir gjenstand for en slik høring. Første gang var i desember 2009.
Gå til Psykologforeningens informasjonssider om tvang.
UPR-prosessen tar utgangspunkt i at det enkelte land utarbeider en rapport om gjennomføringen av menneskerettighetene nasjonalt. I tillegg til den nasjonale rapporten fremlegges en rapport som sammenfatter offisielle, relevante FN-dokumenter og en rapport med informasjon og anbefalinger fra sivilt samfunn. Sivilt samfunn og andre relevante aktører involveres i hele prosessen.
Helsedirektoratet har utviklet et nytt kurs for å hjelpe med vurdering av samtykkekompetanse.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.
Psykolog, lege, sykepleier eller støttespiller: Støtt oppropet for helsehjelp til papirløse. La oss få gjøre jobben vår - gi helsehjelp til dem som trenger det.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
Psykologforeningens menneskerettighetsutvalg (MRU) ber barneminister Kjell Ingolf Ropstad ta initiativ for å hente hjem norske barn som har foreldre med IS-tilknytning.
Emneord: menneskerettigheter , tvang , vold
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.