09. januar 2014 (endret 22. oktober 2015)
Borrik Schjødt er som første psykolog tildelt Kari Widerøes Minnefonds pris for pionérarbeid innen smertebehandling. Prisen ble overrakt under fagkonferansen til Norsk smerteforening 9. januar 2014, og prisvinneren benyttet anledningen til å etterlyse flere psykologer som vil arbeide med smerte.
Prismottakeren har mer enn 20 års erfaring innen tverrfaglig smertebehandling ved Smerteklinikken ved Haukeland universitetssykehus (HUS). Han driver utstrakt foredragsvirksomhet både overfor kolleger og pasienter, og juryen fremhever Schjødts arbeid for å rekruttere psykologer til smertebehandling og til somatikken generelt.
Prisvinneren sier til psykologforeningen.no at psykologiske forhold er helt sentrale hos pasienter med langvarige smerteplager.
− De frykter at smertene er farlige, er oppgitte over at det ikke finnes gode lindrende tiltak og blir nedstemte på grunn av dårlig søvn og redusert livskvalitet. Dette er områder der det er mulig å sette inn behandling, og her har psykologer en viktig rolle å spille, sier han.
Han mener profesjonen også kan gi viktige bidrag til å heve kompetansen hos annet helsepersonell om sammenhengen mellom smerte og psykiske forhold.
Schjødt sier det er mangel på psykologer som har interesse i og kunnskap om smertebehandling. For å bøte på det, ønsker han å styrke helsepsykologi som emne både i grunnutdanningen og i Psykologforeningens spesialistutdanning.
− Dernest trenger vi flere arbeidsplasser for psykologer som vil arbeide med smerte. Det er allerede større etterspørsel etter psykologer enn det vi kan tilby, sier han.
Schjødt er spesialist i voksenpsykologi og samfunnspsykologi. Han har hatt en rekke verv i Norsk Psykologforening og sitter i dag i foreningens fagetiske råd.
Psykologforeningen er veldig fornøyd med at psykisk helse har blitt en tydelig del av Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.
Stress, kreft, angst og hjertelidelser kan tære på både kropp og sinn. I den nye utdanningen lærer du som psykolog å behandle hele mennesket.
Hvordan kan psykologisk kompetanse bidra til bedre behandling av pasienter i somatikken? Våre innspill til Nasjonal helse- og sykehusplan.
3. august 2018 døde Vidar av tarmkreft. Før han døde tenkte han og kona Marte nøye igjennom hva som var viktig for dem og barna den siste tiden. Her er deres historie med innledning av psykologspesialist ved Diakonhjemmet sykehus, Nina Lang, som fulgte opp familien mens Vidar fikk behandling.
«Jeg forstår det ikke. Jeg har alltid snakket masse om sykdommen min, og jeg har mestret det godt, det har ikke vært skuespill. Jeg har vært glad og positivt innstilt, selv når jeg har vært syk og dårlig.»
«Jeg er ikke stresset. Jeg er ikke sånn som person - jeg blir ikke stresset. Jeg har bare vondt i beinet, det er det jeg trenger hjelp med. Jeg vil bare klare det samme som før.»
Emneord: helsepsykologi
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.