03. mars 2015 (endret 20. oktober 2015)
Klarer vi å se nye sammenhenger, øker sjansen for nyskapning og nye måter å jobbe på. Og det kan gode nettverk hjelpe oss med.
Det sa psykolog og seniorkonsulent Elisabeth Østrem i Administrativt Forskningsfond (AFF) da hun ga råd om hvordan ledere skal få nettverk til å overleve under konferansen «Psykologer i ledelse» 3. mars.
Østrem var tydelig i sine anbefalinger om at psykologer i lederroller bør inngå i nettverk med andre ledere. Gjerne både fra egen faggruppe og fra helt andre fagområder. Det handler både om bidra til nyskapning og om å bygge identitet.
− Når vi bygger nettverk, bygger vi sosial kapital for virksomheten. Dette handler om kunnskapsdeling og ressurser vi får tilgang til gjennom relasjonene. Østrem påpekte at det er tre hovedforutsetninger for å bygge sosial kapital:
De viktigste hindrene for at nettverk overlever er at det er for liten erkjent kunnskap om hvor viktig nettverk er for de langsiktige målene.
– De kortsiktige målene får ofte forrang siden vi har en naturlig motstand mot å bruke tid på noe som ikke kan omsettes i nytteverdi straks.
Les om Psykologforeningens prosjekt Psykologer i ledelse .
Østrem mener også det er en vanlig utfordring at vi blir mer opptatt av status i nettverket enn å utforske og dele usikkerhet.
− Siden vi har en tendens til å vurdere vår egen kompetanse som høyere enn andres, vurderer vi ofte om vi bidrar mer enn vi høster i nettverket
Østrem påpekte også at identiteten du har som psykolog kan påvirke hvordan du utfører lederskapet og utvikler nettverket ditt. Det er viktig å være bevisst på å bygge en ny lederidentitet gjennom nye nettverk.
Østrem fortalte at kjennetegnene for nettverk som overlever, følger forutsetningene for å bygge sosial kapital:
− Dersom nettverket er bredt sammensatt, vil relevansen oppleves mindre i starten, og det må skapes en tydelig forståelse av målet med mangfoldet. Dersom dette oppnås, vil effekten kunne være at man trener på å utforske nye perspektiver og utvikle sin egen lederrolle. Det blir større fokus på det som er universelt menneskelig, og etter hvert oppøver man både nysgjerrighet og respekt, sa Østrem.
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
Hva i all verden kan vi vente oss av den nye fagsjefen i Norsk psykologforening? Og hva tar han med seg han som går, utover skjorteskiftene sine?
Kritikk mot manglende oppfølging av avtalespesialister får sentral plass i maiutgaven av Psykologtidsskriftet.
- Psykologer har mye lederkompetanse i bagasjen. Så lenge de unngår å bli terapeuter i lederrollen, går det bra.
Emneord: ledelse
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.