Karsten Brekne Karlsøen, Per Halvorsen
12. oktober 2017
– Regjeringen har gitt tydelige løfter om en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse, men går ikke langt i å forplikte seg økonomisk i statsbudsjettet for 2018.
Slik lyder den viktigste reaksjonen på forslaget til neste års statsbudsjett fra Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard.
Hofgaard ser mye som er bra, men mener det er noe tannløst ut fra forventningene som ble skapt etter at regjeringen i sommer presenterte Mestre hele livet – Regjeringens strategi for god psykisk helse (2017–2022) . Dette er en strategi for psykisk helse i hele befolkningen, med særlig fokus på barn og unge.
– Vi hadde ønsket oss flere konkrete, økonomiske løfter, men Regjeringen forplikter seg foreløpig lite på dette området.
I valgkampen ble det snakket mye om voksende utenforskap og unge med psykiske problemer. Tidlig innsats ble løftet opp som noe en ny Stortingsperiode måtte ta på alvor. Hofgaard mener vi ser få spor av dette i budsjettforslaget.
– Så mye som denne problematikken har blitt belyst i media og snakket om, skulle man tro at regjeringen var villig til å gjøre et krafttak, slår Hofgaard fast.
Han sier det er bra at tilskuddsordningen for psykologer i kommunene videreføres i kombinasjon med at de frie inntektene øker.
– Det gjør kommunene i stand til å trappe opp ansettelser av kommunepsykologer frem mot 2020. Så får vi håpe at regjeringen fremover er tydelige på at kommunene bør prioritere dette nå, sier Hofgaard.
Tor Levin Hofgaard
Ellers blant høydepunktene i helsebudsjettet er økte bevilgninger til offentlige sykehus på 1,5 mrd. Dette skal sørge for en vekst i aktiviteten på om lag to prosent.
Hofgaard sier det er fint med økte budsjetter, og det er viktig med fortsatt årvåkenhet slik at den gylne regel etterleves.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Det har skjedd noe med profesjonsstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO): Helsefremmende og forebyggende arbeid har fått mye større plass enn før.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Emneord: barn og unge , folkehelse , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.