24. april 2017 (endret 25. april 2017)
Helseprofesjonene spenner musklene i kampen mot vold mot barn. 24. april signerte Psykologforeningens øverste leder den såkalte Grefsenerklæringen med HKH Kronprins Haakon til stede.
HKH Kronprins Haakon i samtale med stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Oslos ordfører Marianne Borgen.
I erklæringen erkjennes vold og overgrep mot barn som et betydelig folkehelseproblem og en av samfunnets store utfordringer. «Å bli utsatt for dette i barndommen har store konsekvenser for det enkelte barn, og for samfunnet som helhet. Vi erkjenner at helsetjenestene har en sentral rolle i alle faser av arbeidet mot vold. Vi stiller oss bak denne erklæringen for å styrke det forebyggende arbeidet mot vold og overgrep, og sikre barna riktig hjelp til rett tid. Hver av de deltakende foreningene forplikter seg til ulike roller og oppgaver innenfor feltet», heter det i dokumentet som er blitt til etter initiativ fra Barneombudet.
Ombudet hadde inviterte toppledere innen helse samt sentrale politikere til høynivåmøte på Grefsenkollen i Oslo for å signere for egen innsats på området.
Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, påpeker at vi alle, uansett posisjon og profesjon, har ansvar for å forebygge vold mot barn.
– Som helsepersonell har vi en særlig forpliktelse fordi vi enda bedre enn andre har kunnskaper om langsiktige fysiske og psykiske følger av å være utsatt for vold og overgrep. Derfor er vi glade for å gi vår helhjertede støtte til Grefsenerklæringen, sier han.
Nesten 10 prosent av alle barn har vært utsatt for seksuelle overgrep. 23 prosent og 29 prosent har opplevd henholdsvis fysiske og psykiske overgrep i følge European report on preventing child maltreatment .
– Både de helsemessige konsekvensene og omfanget, viser at vi står overfor et alvorlig problem både for dem som rammes og samfunnet i sin helhet. Dette er problemer vi må tørre å adressere, sier Hofgaard.
Tilstede på møtet var også statsråd Solveig Horne, helsedirektør Bjørn Guldvog, direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, direktører for landets regionale helseforetak samt lederne i henholdsvis Legeforeningen og Tannlegeforeningen og representanter for de politiske partiene.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
«Ingen skal finne seg i vold fra en partner. Vold dreper kjærlighet.» 25. november er FNs dag for bekjempelse av kjønnsrelatert vold.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.