Sammen om å bekjempe vold mot barn

Helseprofesjonene spenner musklene i kampen mot vold mot barn. 24. april signerte Psykologforeningens øverste leder den såkalte Grefsenerklæringen med HKH Kronprins Haakon til stede.

HKH Kronprins Haakon i samtale med stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Oslos ordfører Marianne Borgen.

HKH Kronprins Haakon i samtale med stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Oslos ordfører Marianne Borgen.

I erklæringen erkjennes vold og overgrep mot barn som et betydelig folkehelseproblem og en av samfunnets store utfordringer.  «Å bli utsatt for dette i barndommen har store konsekvenser for det enkelte barn, og for samfunnet som helhet. Vi erkjenner at helsetjenestene har en sentral rolle i alle faser av arbeidet mot vold. Vi stiller oss bak denne erklæringen for å styrke det forebyggende arbeidet mot vold og overgrep, og sikre barna riktig hjelp til rett tid. Hver av de deltakende foreningene forplikter seg til ulike roller og oppgaver innenfor feltet», heter det i dokumentet som er blitt til etter initiativ fra  Barneombudet.

Ombudet hadde inviterte toppledere innen helse samt sentrale politikere til høynivåmøte på Grefsenkollen i Oslo for å signere for egen innsats på området.

Særlig forpliktelse

Psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, påpeker at vi alle, uansett posisjon og profesjon, har ansvar for å forebygge vold mot barn.

– Som helsepersonell har vi en særlig forpliktelse fordi vi enda bedre enn andre har kunnskaper om langsiktige fysiske og psykiske følger av å være utsatt for vold og overgrep. Derfor er vi glade for å gi vår helhjertede støtte til Grefsenerklæringen, sier han.

Nesten 10 prosent av alle barn har vært utsatt for seksuelle overgrep. 23 prosent og 29 prosent har opplevd henholdsvis fysiske og psykiske overgrep i følge  European report on preventing child maltreatment .

– Både de helsemessige konsekvensene og omfanget, viser at vi står overfor et alvorlig problem både for dem som rammes og samfunnet i sin helhet. Dette er problemer vi må tørre å adressere, sier Hofgaard.

Tilstede på møtet var også statsråd Solveig Horne, helsedirektør Bjørn Guldvog, direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, direktører for landets regionale helseforetak samt lederne i henholdsvis Legeforeningen og Tannlegeforeningen og representanter for de politiske partiene.

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.