04. november 2016 (endret 01. februar 2017)
Forslag til nye regler for salærsatser får sakkyndige psykologer til å rope varsku om konsekvensene for sårbare barn og foreldre.
Lederen i Foreningen for sakkyndige psykologer (Fosap), Bodil Solheim, frykter geografisk skjevfordeling av tilgangen til sakkyndige psykologers kompetanse.
Hun frykter at arbeid for domstolen/ andre straffesaksaktører lett kan bli nedprioritert i forhold til arbeid for andre oppdragsgivere som ikke er bundet av samme salærsatser og forskrifter.
– Slik situasjonen er nå, er det allerede et problem for oppdragsgivere å få tilgang på sakkyndige. Med de foreslåtte tiltakene kan vi risikere at dette problemet øker.
Bodil Solheim
– Dersom det blir halvering i reisedekningen slik forslaget legger opp til, kan det få store konsekvenser for rekruttering av sakkyndige i saker der barnet og partene bor i distriktet, sier hun.
– Forslaget er dessuten basert på man skal jobbe med sakkyndig arbeid under reisen, men det sier seg selv at det ofte ikke vil være mulig, påpeker hun.
Solheim frykter at fagfolk vil overveie nøye om de vil ta oppdrag som medfører flere og lange reiser.
– De vil foretrekke oppdrag i sentrale strøk med mindre reising. Konsekvensen kan bli at tilgangen til sakkyndige-kompetansen blir avhengig av hvor i landet du bor, sier hun.
Solheim påpeker at en ærlig viktig oppgave for sakkyndige i barnesaker er å møte foreldre og fosterforeldre der de bor og observere barnet og samspillet med omgivelsene i barnets vanlige miljø. Dette bør i de fleste saker skje mer enn en gang.
– Uten observasjoner og tett kontakt med de involverte blir vårt faktagrunnlag vesentlig svekket. Da blir sårbare barn og foreldre de største taperne, sier Solheim.
Det har de senere årene vært mye oppmerksomhet rettet mot kvaliteten på sakkyndige psykologers arbeid. Det har vært brukt mye ressurser på å øke kvaliteten blant annet gjennom opplæringsprogrammer, Rettsmedisinsk kommisjon og Barnesakkyndig kommisjon.
– Vi mener de foreslåtte tiltak strider mot målsettingen om høyt faglig nivå på sakkyndigarbeid, sier Solheim.
Forslagene til salærregler som nå ligger på bordet, innebærer at salær ved reiser halveres og at man for å få fullt salær må dokumentere å ha utgifter knyttet til kontorhold etcetera tilsvarende 1/3 av inntekten. Kan man ikke vise til det blir salæret kuttet med 20 prosent.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
– Ulovlig tvangsmedisinering kan være utbredt i psykisk helsevern, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i februarutgaven av Psykologtidsskriftet.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Emneord: barn og unge , sakkyndighet
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.