18. november 2016
For at barnevernsbarn skal få tilbudet om psykisk helsehjelp de trenger, foreslår fagfolk å utpeke egen barnvernansvarlig i spesialisthelsetjenesten.
Barn i barnevernet har høy forekomst av psykiske lidelser og sammensatt behov for helsetjenester, men helsetilbudet er utilstrekkelig. Det slås fast i den nye rapporten Oppsummering og anbefalinger fra arbeidet med helsehjelp til barn i barnevernet som ble publisert 18. november
Barnevernsbarn har samme rett til nødvendig helsehjelp som andre barn, «.. men det er viktig å sikre at dette faktisk skjer i praksis. Det vurderes derfor å foreligge behov for særlige løsninger for å sikre dedikerte og mer tilgjengelige helsetjenester til denne gruppen», heter det i rapporten som utgis av Helsedirektoratet og Barne- ungdoms- og familiedirektoratet i fellesskap.
Les også
De to direktoratene har sammen med fagmiljøene utarbeidet ti anbefalinger for å sikre barnevernsbarna bedre helsehjelp. Det anbefales blant annet å utpeke egen barnevernansvarlig i psykiske helsevern for barn og unge (PHBU). Barnevernsansvarlig bør samarbeide tett med kommunens helse- og omsorgstjenester, heter det.
Rapportforfatterne legger vekt på at psykologer i kommunen vil bidra til å styrke tjenestetilbudet til barnevernsbarna.
I rapporten tas det også til orde for økt bruk av digitale verktøy i behandlingen, og det blir foreslått at det etableres kommunale oppfølgingsteam for barn og unge med sammensatte behov, som også ivaretar oppfølging av barn med hjelp fra barnevernet.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Emneord: barn og unge , spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.