Ruster opp psykisk helsehjelp til barnevernsbarn

Tenåringsjente på huske

For at barnevernsbarn skal få tilbudet om psykisk helsehjelp de trenger, foreslår fagfolk å utpeke egen barnvernansvarlig i spesialisthelsetjenesten.

Barn i barnevernet har høy forekomst av psykiske lidelser og sammensatt behov for helsetjenester, men helsetilbudet er utilstrekkelig. Det slås fast i den nye rapporten Oppsummering og anbefalinger fra arbeidet med helsehjelp til barn i barnevernet  som ble publisert 18. november

Barnevernsbarn har samme rett til nødvendig helsehjelp som andre barn, «.. men det er viktig å sikre at dette faktisk skjer i praksis. Det vurderes derfor å foreligge behov for særlige løsninger for å sikre dedikerte og mer tilgjengelige helsetjenester til denne gruppen», heter det i rapporten som utgis av Helsedirektoratet og Barne- ungdoms- og familiedirektoratet i fellesskap.

Les også

Egen barnevernansvarlig

De to direktoratene har sammen med fagmiljøene utarbeidet ti anbefalinger for å sikre barnevernsbarna bedre helsehjelp. Det anbefales blant annet å utpeke egen barnevernansvarlig i psykiske helsevern for barn og unge (PHBU). Barnevernsansvarlig bør samarbeide tett med kommunens helse- og omsorgstjenester, heter det.

Rapportforfatterne legger vekt på at psykologer i kommunen vil bidra til å styrke tjenestetilbudet til barnevernsbarna.

I rapporten tas det også til orde for økt bruk av digitale verktøy i behandlingen, og det blir foreslått at det etableres kommunale oppfølgingsteam for barn og unge med sammensatte behov, som også ivaretar oppfølging av barn med hjelp fra barnevernet.

 

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.