Psykologi «på øret»

Kvinne med øretelefoner

Peder Kjøs’ podcast-serie «Hos Peder» toppet podcastlisten hos Itunes en kort uke etter at den ble sluppet. Men Kjøs er ikke den eneste psykologpodderen på lufta.

Fagsjef i Psykologforeningen, Andreas Høstmælingen, uttalte til Dagbladet  17. januar at det er positivt at podcasten «Hos Peder» topper lytterlistene. 

– Det viser at det er behov for å tematisere og dekke psykiske plager - noe mange av oss vil oppleve direkte eller indirekte i løpet av livet, sier han, men legger til at personvernet og taushetsplikten gjør det vanskelig for mange psykologer å gi innblikk i terapisituasjonen.
– Sånn sett kan dette prosjektet være med og avmystifisere det litt ulne terapibegrepet. Men det Peder Kjøs gjør, er bare én av mange måter å drive med psykologisk behandling. De som ikke får hjelp via denne typen behandling, må vite at det også finnes annen type hjelp.

Og han legger til: På generelt grunnlag er det alltid viktig å ta en avveining før man deler erfaringer om psykiske lidelser. De som åpner seg i offentligheten «tar en for laget», men man må være klar over at man kan oppleve negative konsekvenser senere ved å eksponere seg så åpnet i media og sosiale medier som mange i dag gjør. 

Flere og flere psykologer

Stadig flere – ikke minst psykologer -  har forstått at de har etterspurt kompetanse, og lett kan spre psykologiskkunnskap og refleksjon. 

Kjøs er ingen pionér på dette markedet. Det finnes en rekke podcaster for den som er interessert i psykisk helse-feltet. Mange psykologer har benyttet seg av muligheten til å spre faget til allmenheten – og her følger en ufullstendig ovrsiktover tilbudet som finnes der ute, uten at denne redaksjonen påtar seg noen kvalitetsvurdering av de ulike podcastene. 

Det var ikke før i 2003 at podcast som et medium begynte å poppe opp på ulike nettsider. Selve begrepet «podcast» ble opprinnelig introdusert av Ben Hammersley, i en artikkel i The Guardian 12. februar 2004. Begrepet kom han frem til da han forsøkte å beskrive fenomenett «lyd-blogging». 

Den første norske podcasten ble gjort av NRK P2 Kurér den 2. september 2005, og handlet om, tro det eller ei, podcasting. 

Populære psykolog-podcaster 

  1. Hos Peder  – en serie der vi gjennom fire sesonger få være flue på veggen i terapirommet til Kjøs. Vi følger fire klienter som sliter med sine individuelle problemer og Kjæs har sagt at han ønsker å åpne det mytiske og mystiske terapirommet, for å avdramatisere og vise hvordan virkelig terapi foregår.
  2. Kjærlighetspodden  – Psykologene Sissel Gran og Catrin Sagen utforsker kjærligheten og forelskelsen. Hvordan blir du forelsket? Hvordan varer kjærlighet og hvordan knuses kjærlighet? Her får du gode råd om forelskelse, kjærlighet og samliv.
  3. Psykologlunsj – Populærvitenskapelig lunsjprat med psykologene Tommy Mangerud, Jonas Vaag og Jan-Ole Hesselberg. Hvorfor skal vi være glad for at vi har fordommer? Hvordan kan botox brukes i behandling av depresjon? Og hva i all verden er egentlig IQ?
  4. Mindfit  - Du  spør om det du lurer på og psykologen vår svarer – med psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen og programleder Nils Heldal.
  5. Webpsykologen  – psykolog Sondre Risholm Liverød står bak dette forsøket på å formidle psykologisk teori på en praktisk anvendelig måte. Hverdagspsykologi for fagfolk og folk flest.
  6. Helsepodden – Psykolog Andreas Tvedt Segrov og sykepleier Johnny Advocaat-Vedvik er opptatt av å foreslå forbedringer til beste for pasientene i Helse-Norge. I Helsepodden intervjues ledere, forskere, klinikere, teknologer og andre som både vil og tør gjøre noe med status quo
  7. Pia og psyken  – Om psyken i alle dens fasetter – ofte med gjester som deler tanker og erfaringer. Anne Kristin Bergem er huspsykiater og Pia Pedersen programleder.
  8. NRK-psykologen – Psykolog Egon Hagen har jobbet som klinisk psykolog, nevropsykolog, forsker og konsulent. Hans allsidige bakgrunn er kilden når han snakker rett fra levra 

Og vi tar med en fra utlandet:

  1. Invisibilia – Usynlige krefter kontrollerer menneskelig adferd og skaper våre idéer, overbevisninger og antakelser. Invisibilia - latin for «usynlige ting» - forener narrativer og vitenskap, og bidrar til å endre lytterens perspektiver. (Av Dagbladet kåret til en av årets beste podcasts)

Emneord: kommunikasjon

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.