Gøril Wiker
17. januar 2018 (endret 19. juli 2018)
Peder Kjøs’ podcast-serie «Hos Peder» toppet podcastlisten hos Itunes en kort uke etter at den ble sluppet. Men Kjøs er ikke den eneste psykologpodderen på lufta.
Fagsjef i Psykologforeningen, Andreas Høstmælingen, uttalte til Dagbladet 17. januar at det er positivt at podcasten «Hos Peder» topper lytterlistene.
– Det viser at det er behov for å tematisere og dekke psykiske plager - noe mange av oss vil oppleve direkte eller indirekte i løpet av livet, sier han, men legger til at personvernet og taushetsplikten gjør det vanskelig for mange psykologer å gi innblikk i terapisituasjonen.
– Sånn sett kan dette prosjektet være med og avmystifisere det litt ulne terapibegrepet. Men det Peder Kjøs gjør, er bare én av mange måter å drive med psykologisk behandling. De som ikke får hjelp via denne typen behandling, må vite at det også finnes annen type hjelp.
Og han legger til: På generelt grunnlag er det alltid viktig å ta en avveining før man deler erfaringer om psykiske lidelser. De som åpner seg i offentligheten «tar en for laget», men man må være klar over at man kan oppleve negative konsekvenser senere ved å eksponere seg så åpnet i media og sosiale medier som mange i dag gjør.
Stadig flere – ikke minst psykologer - har forstått at de har etterspurt kompetanse, og lett kan spre psykologiskkunnskap og refleksjon.
Kjøs er ingen pionér på dette markedet. Det finnes en rekke podcaster for den som er interessert i psykisk helse-feltet. Mange psykologer har benyttet seg av muligheten til å spre faget til allmenheten – og her følger en ufullstendig ovrsiktover tilbudet som finnes der ute, uten at denne redaksjonen påtar seg noen kvalitetsvurdering av de ulike podcastene.
Det var ikke før i 2003 at podcast som et medium begynte å poppe opp på ulike nettsider. Selve begrepet «podcast» ble opprinnelig introdusert av Ben Hammersley, i en artikkel i The Guardian 12. februar 2004. Begrepet kom han frem til da han forsøkte å beskrive fenomenett «lyd-blogging».
Den første norske podcasten ble gjort av NRK P2 Kurér den 2. september 2005, og handlet om, tro det eller ei, podcasting.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.
Psykisk helse i skolen og personlighetsforstyrrelser var blant temaene som lokket flest lesere til psykologforeningen.no i 2017.
Emneord: kommunikasjon
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.