Karsten Brekne Karlsøen
11. november 2019
Minerva trykket torsdag 7. november en artikkel som retter sterk kritikk mot Psykologforeningen i anledning ELTE-saken. Der fremsettes en rekke påstander om at Psykologforeningen har motarbeidet ELTE-studentene. Det er ikke riktig.
Psykologforeningen har tvert imot jobbet for bedre forutsigbarhet for utenlandsstudenter for å unngå slike tilfeller i fremtiden. Men det er en interesseforenings jobb å sikre at faglig standard opprettholdes.
Psykologforeningen fikk ikke samtidig imøtegåelse i denne saken. Minerva har mandag kveld 11. november fortsatt ikke trykket våre kommentarer, og vi velger derfor å trykke de på våre hjemmesider. Det er fordi vi som forening ønsker å justere inntrykket skapt i saken overfor våre medlemmer.
Reglene for tildeling av lisens og autorisasjon forutsetter individuell vurdering. Dette bl.a fordi fagsammensetningen av bachelorgradene kan være svært forskjellige.
Fordi lisens innebærer en formell godkjenning av at man er kvalifisert til å arbeide som psykolog under veiledning. Helsedirektoratet vurderte at ELTE-studentene ikke var det.
Kompetansestandarden må beholdes på dagens nivå for at psykologene skal kunne jobbe selvstendig, og for at pasientene skal få best mulig behandling. Psykologrollen er annerledes i Norge enn i Europa for øvrig, derfor er det også andre krav. Det norske embetsstudiet i psykologi har seks års varighet med praksis fullintegrert i studiet. De fleste utenlandsstudier er på fem år og er uten praksis. Derfor må det normalt gjøres tilleggskvalifisering for å få godkjenning i Norge. Dette er ikke byråkrati, men av hensyn til pasientene.
Kompetansestandarden må beholdes på dagens nivå for at psykologene skal kunne jobbe selvstendig, og for at pasientene skal få best mulig behandling. Psykologrollen er annerledes i Norge enn i Europa for øvrig, derfor er det også andre krav. Det norske embetsstudiet i psykologi har seks års varighet med praksis fullintegrert i studiet. De fleste utenlandsstudier er på fem år og er uten praksis. Derfor må det normalt tas tilleggsstudier for å få godkjenning i Norge. Dette er ikke byråkrati, men av hensyn til pasientene.
Vi har ikke noen frykt for utenlandsstudenter. Mer enn hvert 10. medlem er utdannet i utlandet.
Det var universitetene som hevdet at opplegget var uforsvarlig. Psykologforeningen har ikke tatt stilling til dette. Det var først da helseministeren signaliserte at han vil sette Helsedirektoratets og universitetenes faglige anbefalinger til side, og dermed gjennomføre en politisk godkjenningsprosess, at Psykologforeningen fant det nødvendig å reagere. Psykologforeningen står fast på at utdanningen skal baseres på et 6-årig løp med integrert praksis. Dette er av hensyn til god pasientbehandling.
Nei, vi støtter lisensordningen og mener den kan og bør utnyttes bedre.
Vi har ikke trukket utbetalt støtte til egne medlemmer. ELTE-studentens advokatfirma (Lund) fremmet i fjor krav overfor Helsedepartementet om dekning av sakskostnader studentene hadde pådradd seg ifm. klager på Helsedirektoratet og nemdas avgjørelser. I kravet fremkom det ikke at studentene allerede hadde fått økonomisk bistand fra Psykologforeningen på over kr 700.000,- . Vi påpekte overfor direktoratet at det var naturlig å få dekket Psykologforeningens kostnader hvis kravet hadde blitt innfridd. Ellers hadde advokatfirmaet blitt dobbeltkompensert. Advokatfirmaets krav ble for øvrig avvist.
Vi har ikke trukket studentene ned i søla, vi har gitt dem økonomisk støtte. Vi kan heller ikke se at studentene selv har hevdet dette. Psykologforeningen har et tusentalls autoriserte medlemmer som er utdannet utenfor landets grenser. Ikke i noen sammenheng er disse blitt forskjellsbehandlet. Vi har ikke, og skal aldri ha, et A-lag og et B-lag.
Dette er å snu saken på hodet. Kompetansestandarden må beholdes på dagens nivå for at psykologene skal kunne jobbe selvstendig, og for at pasientene skal få best mulig behandling. Psykologrollen er annerledes i Norge enn i Europa for øvrig, derfor er det også andre krav. Det norske embetsstudiet i psykologi har seks års varighet med praksis fullintegrert i studiet. De fleste utenlandsstudier er på fem år og er uten praksis. Derfor må det normalt gjøres tilleggskvalifisering for å få godkjenning i Norge. Dette er ikke byråkrati, men av hensyn til pasientene.
Det er jo nettopp hensynet til folkehelsen som gjør det nødvendig med kontroll av utdanninger og autorisasjoner. Psykologrollen er annerledes i Norge enn i Europa for øvrig, derfor er det også andre krav. Det norske embetsstudiet i psykologi har seks års varighet med praksis fullintegrert i studiet. De fleste utenlandsstudier er på fem år og er uten praksis. Derfor må det normalt gjøres tilleggskvalifisering for å få godkjenning i Norge. Dette er ikke byråkrati, men av hensyn til pasientene.
Vi er en forening for alle psykologer i Norge, uavhengig av utdanningssted. Kravet for å bli ordinært medlem er at du har autorisasjon eller lisens som psykolog. Vi har et tusentalls medlemmer som har utdanningen sin fra utlandet.
Psykologforeningen har tiltro til at det utdanningsløpet som myndighetene sammen med universitetene har laget, er utformet for å sørge for å sikre at ELTE-studentene får nødvendig kompetanse til å bli autorisert som psykolog i Norge.
Nei.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.