Kommentar

Psykologforeningens arbeid med ELTE-saken

Tor Levin Hofgaard

En intern e-post fra meg ble delt i sosiale medier 19. mars. Her er mine kommentarer i den anledning: 

Det er sterkt beklagelig at min e-post gir inntrykk av at Helsedirektoratet var involvert i vårt påvirkningsarbeid. Vi hadde, etter at Helse- og omsorgsdepartementet leverte sitt oppdragsbrev, ett møte med Helsedirektoratet hvor vi uttrykte vår bekymring. Her var Helsedirektoratet veldig tydelig på at de skulle levere i henhold til bestillingen fra Helse- og omsorgsdepartementet. 

Det ble nevnt at det i mediadebatten hadde blitt fremsatt uriktige påstander om inhabilitet i direktoratets saksbehandling. Det var min tolkning at dette ikke kunne bli stående uimotsagt og at det ville bli svart på. Det er en tolkning som utelukkende står for min regning, og det var på ingen måte samarbeid eller koordinering mellom oss og Helsedirektoratet i forbindelse med Helse- og omsorgsdepartementets bestilling.

Jeg ser at min forventning om et svar fra direktoratet ble formulert feil i mailen, og at jeg uriktig kan ha sådd tvil om direktoratets integritet og habilitet. Det beklager jeg sterkt.

Psykologforeningen har hatt full tillit til godkjenningsmyndighetene og har hatt en passiv rolle i ELTE-saken utover å påpeke våre prinsipielle standpunkt. 

Dette endret seg da Helse- og omsorgsdepartementets oppdragsbrev kom for tre uker siden. Vi ble da bekymret for uklarheter i oppdraget, og for at man nå satte faglige standarder definert av universitetene og godkjenningsmyndigheten til side.

Som faglig interesseforening henvendte vi oss da til våre tillitsvalgte ved universiteter og sykehus og fikk en forståelse for at de delte vår bekymring, og satte i gang med et koordinert fagpolitisk påvirkningsarbeid. Dette innebar dialog med tillitsvalgte ved Universitetet i Oslo og tillitsvalgte ved sykehusene, og hvor vi gikk bredt ut med vår bekymring til relevante parter. Helsedirektoratet var en av flere parter vi henvendte oss til for å formidle vår bekymring. 

Det er med andre ord helt riktig at vi har drevet koordinert påvirkningsarbeid. Det er en interesseforenings jobb og hverken uredelig eller feil. 

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.