Psykologer på plass fra 2020

Bent Høie. Foto: Regjeringen.no

Det skal ikke lenger være postnummeret ditt som avgjør om det er psykolog i din kommune. Det lover regjeringen, som 6. juni la frem lovforslag om kompetanse i kommunenes helse- og sosialtjenester.

I lovforslaget slås det fast at uten psykologkompetansen kan ikke kommunene oppfylle sitt ansvar overfor befolkningen. Regjeringen understreker at psykologene må på plass for at kommunene skal kunne yte nødvendig og forsvarlig helsehjelp. Derfor blir den lovfestet.

Fra 2020 skal derfor alle kommuner – uten unntak – ha psykolog på plass. Og psykologene skal sikre et tilbud til hele spekteret av befolkningen, de skal jobbe helsefremmende, forebyggende, drive utredning, behandling, veiledning og undervisning. Det er altså noe helt nytt på gang i tilbudet til befolkningen i alle norske kommuner.

Milepæl

– Dette er en viktig milepæl på vei mot en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester som gir befolkningen nødvendig kompetanse, sier presidenten i Norsk psykologforening, Tor Levin Hofgaard.

Det er ingen hemmelighet at Psykologforeningen i mange år har arbeidet med å sikre befolkningen psykologtjenester med  lav terskel i kommunene, og å sikre at psykologkompetanse blir tilgjengelig for å gi folk et bedre liv gjennom helsefremming og forebygging. 

 

"

Dette er en viktig milepæl på vei mot en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester

"

Psykologforeningen derfor ventet lenge på høringsdokumentet som nå er kommet har. Helseminister Bent Høie varslet tidlig i statsrådstolen at han ville lovfeste kommunal psykologkompetanse, og formelt kom løftet da han la fram Primærhelsemeldingen sist sommer.

Holder ord og tempo

– Høie holder både ord og tempo nå han nå sender forslaget på høring med svarfrist 1. oktober. Derfor er dette en gledelig dag for folk i Norge. Og vi forventer at dette får bred støtte i Stortinget når de senest behandler dette på våren i 2017, sier psykologpresidenten.

– Vi skal finlese Høringsdokumentet nøye gjennom sommeren, og levere vårt høringssvar innen fristen. Men i dag er det likevel grunn til å markere et historisk forslag som har potensial til å endre kommunale helsetjenester og våre forventninger til dem, sier Hofgaard.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.