Psykisk helse på timeplanen

Arbeiderpartiet vil at psykisk helse som tema skal få større plass i skolen.

− Vi noterer med glede at Arbeiderpartiet deler vårt mål om forebyggende tiltak for barn og unge. Skolen er en god arena å begynne. Psykologforeningen har lenge tatt til orde for at norske elever bør få økt kunnskap om tanker, følelser og adferd. Den skoleboka mangler i dag, sier psykologforeningens president, Tor Levin Hofgaard, og ber kunnskapsministeren utrede forslaget om psykisk helse som skolefag.

Hjelpe seg selv og andre

Forslaget fra Stortingsrepresentantene, som ble lagt frem onsdag 17. juni 2015, peker på læreplanens generelle del, der det står at:

”Opplæringens mål er å ruste barn, unge og voksne til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre. Den skal gi hver elev kyndighet til å ta hånd om seg selv og sitt liv, og samtidig overskudd og vilje til å stå andre bi(…).”

Det heter videre i forslaget at: Skolen vektlegger primært opplæring i kroppens fysiske funksjoner og sammenheng mellom livsstil og fysisk helse. Samtidig viser stadig mer forskning at opplæring som på ulike måter knyttes til psykisk helse, tanker, følelser og adferd, har en god forebyggende effekt på psykiske problemer og lidelser. 

Helhetlig opplæring

I representantforslaget bes regjeringen om innsats på tre punkter: 

  1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å integrere kunnskap om psykisk helse i skolens fag, slik at barn og unge får en helhetlig opplæring om kroppens fysiske og psykiske helse.
  2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten, herunder en samtidig styrking av psykologkompetansen inn i tjenesten.
  3. Stortinget ber regjeringen legge til rette for systematisk dokumentasjon av nivået på den psykiske helsen i Norge, herunder gjennomføre en befolkningsrepresentativ undersøkelse av nivået på psykisk helse og forekomsten av psykiske lidelser i landet. 

Hvordan henvise? Gå til praktisk informasjon for psykologer

Emneord: barn , og , unge

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.