Nye retningslinjer:

Piller ikke førstevalg mot moderat depresjon

Moderat depresjon skal først fremst møtes med rådgivning, hjelp til selvhjelp og psykologisk behandling. Antidepressiv medisin skal ikke være førstevalget. Det fremgår av nye retningslinjer fra Helsedirektoratet.

I juli slapp Helsedirektoratet Nasjonale retningslinjer for diagnostisering og behandling av voksne med depresjon i primær- og spesialisthelsetjenesten. Retningslinjene skal styrke kvaliteten på behandlingstilbudet både i spesialisthelsetjenesten og i primærhelsetjenesten. Primærhelsetjenesten har i dag ansvaret for over 80 prosent av pasienter med depresjon.

I følge retningslinjene skal behandleren normalt velge rådgivning og psykologiske tiltak før medisinering.

I følge psykologspesialist Torkil Berge, som ledet gruppen bak retningslinjene, vil mange pasienter ha hjelp av samtaler om hvordan de kan unngå sosial isolasjon og oppleve mestring gjennom økt aktivitet.

– Dessuten er det viktig med råd om håndtering av angst og søvnproblemer og oppfordring til fysisk aktivitet og begrenset inntak av rusmidler, sier Berge til Helsedirektoratets hjemmeside.

Han understreker at antidepressiver bør vurderes når andre tiltak ikke har effekt og for å forebygge ny depresjon hos pasienter som tidligere har vært plaget av depresjoner.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.