Eawop2015:

Organisasjonspsykologene på plass

Deltakerrekord da European Association of Work and Organizational Psyschology (EAWOP) mønstret kremen av fagfolk i mai.

Hvordan utvikle effektiv og respektfull ledelse i urolige tider? Slik lyder en av de overordnede problemstillingene når Norsk psykologforening 20.- 23. mai er vertskap for bortimot 1500 organisasjonspsykologer som er samlet til europeisk kongress i hovedstaden.

Tor Levin Hofgaard

Tor Levin Hofgaard

Samfunnsmessig relevant

Mellom musikalske innslag fra Bårdar Akademiet la Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard vekt på at organisasjonspsykologisk kunnskap er relevant på de fleste samfunnsområder; i organisasjoner, i forretningslivet, både i privat og offentlig sektor. 

Han poengterte mangfoldet av kongressbidrag både fra akademia og praksisfeltet.

– Vårt mål er å gjøre kongressen til en smeltedigel for akademikere og praktikere. Vi tror arbeids- og organisasjonspsykologien kan bidra til å takle flere av de utfordringene Europa i dag står overfor, sa han.

Kongressen stiller med en førsterekke av norske og utenlandske fagfolk som vil presentere ny forskning på flere områder. Norske miljøer tar blant annet for seg «destruktiv ledelse», «stress og utbrenthet», «mobbing på arbeidsplassen» og «seleksjon».

Ståle Einarsen

Ståle Einarsen

Hofgaard takket blant andre Ståle Einarsen og hans medsammensvorne i programkomiteen for innsatsen.

Forskningsjuks

Eawops president Gudela Grote utfordret forsamlingen til å tenke igjennom hvordan arbeids- og organisasjonspsykologien kan bidra til å forebygge forskningsjuks.

– Dette er et økende problem, og vi må se nærmere på hvordan arbeidsvilkår og incentivstrukturer kan snu utviklingen sa hun etter at hun hadde referert et ferskt eksempel fra eget akademisk miljø.

Gudela Grote

Gudela Grote

Grote avsluttet sin velkomsttale med å dele ut «Eawop´s lifetime achievment award» til organisasjonens mangeårige generalsekretær Karel de Witte.

Tydelige spor

Organisasjonspsykologien har satt tydelige spor etter seg, også i Norge.  Ikke minst innen feltet mobbing og trakassering, som på mange måter var et tabuområde inntil Dan Olweus la fram sine resultater på 1980- tallet. Forskningsgruppen for arbeidsmiljø, ledelse og konflikt (FALK)  som er bygget opp ved Universitetet i Bergen, skårer høyt, ikke bare i Norsk forskningsråds evalueringer av nasjonale forskningsmiljøer. FALK har solid status også internasjonalt og er hyppig sitert i anerkjente tidsskrifter.

Verktøyet  The Negative Acts Questionnaire  , som er utviklet blant annet for å kartlegge mobbing på arbeidsplassen, er det mest brukte av sitt slag i verden.

Gå til kongressprogram.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.