Øker innsatsen for å kvalitetssikre tester

Psykologforeningen øker innsatsen for å kvalitetssikre arbeidspsykologiske tester. – Arbeidspsykologiske tester har fått økt betydning. Desto viktigere er det at fagmiljøet, testbrukere og leverandører engasjerer seg for å sikre at testene måler det de skal. Det sier Andreas Høstmælingen, nyslått sekretær i Psykologforeningens testpolitiske utvalg og medlem av styret i Sertifiseringsrådet for testbruk i Norge (STN) .

- Det er viktig at vi som uavhengig aktør, kan bidra til å kvalitetssikre et marked der det er sterke kommersielle interesser med i bildet, sier Høstmælingen.

Han mener at økende bruk av tester som verktøy i rekruttering og organisasjonsutvikling, øker risikoen for at dårlige tester og testbrukere gir oppdragsgivere feil beslutningsgrunnlag.

- Derfor er det viktig med en sertifiseringsordning som sikrer kvaliteten på testene og de som bruker dem, sier han.

Faglig standard

Det er STNs styre som legger premisset for den faglige standarden for arbeidspsykologiske tester i Norge. I styret sitter Psykologforeningens representant sammen med andre aktører i markedet; testleverandører, eksperter og firmaer som bruke tester i sitt arbeid. Den faglige standarden ligger til grunn for sertifisering av tester og testbrukere. Sertifiseringen utføres av Det Norske Veritas.

Høstmælingen sier Psykologforeningens har en viktig rolle som kanal for kunnskapen og kompetansen til psykologer som har erfaring med testbruk.

Testdagen

Norsk Psykologforening begynte allerede på 1990-tallet å undersøke mulighetene for å etablere en norsk sertifiseringsordning for psykologiske tester. Interessen for arbeidspsykologiske tester økte i 1997, og 1999 utgav Norsk Institutt for Personalutvikling (NIPA) en oversikt over kvalitetssikrede personlighetstester på det norske markedet. Resultatet var nedslående. Dette bidro til at arbeidet med en sertifiseringsordning i Norge fikk økt oppmerksomhet. Norsk Psykologforening innledet samtaler med Det Norske Veritas i 2001, og i juni 2003 ble STN stiftet.

17. februar 2010 kl. arrangerer Sertifiseringsrådet den såkalte Testdagen 2010.

Emneord: tester

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.