02. desember 2015
Hva kan forventes av en nevropsykologisk vurdering? Det er ett av spørsmålene den nye veilederen i klinisk nevropsykologi gir svar på.
13 erfarne nevropsykologer har jobbet i godt over ett år for å realisere dokumentet som nå er tilgjengelig på nett.
– Vi vet i dag at kognitive vansker utgjør kjernesymptomer ved en rekke alvorlige psykiske lidelser som tidligere ikke ble betraktet å ha en klar hjerneorganisk komponent, for eksempel alvorlige lidelser som schizofreni og bipolar lidelse. Dette er kunnskap som har fått større plass i den nye veilederen.
Det opplyser leder i Norsk nevropsykologisk forening Marianne Løvstad. Hun har ledet arbeidsgruppen bak veilederen. Med seg har hun hatt blant andre Jens Egeland.
Løvstad sier arbeidsgruppen har vært opptatt av å få klart fram hvilken rolle nevropsykologer kan og bør ha i behandlingssammenheng.
– En nevropsykologisk vurdering er i mange tilfeller startpunktet på en lang prosess for pasienten. Vi har et ansvar for å forvalte også konsekvensene av vurderingene vi gjør, sier hun.
Løvstad sier hensikten med veilederen både er å informere oppdragsgivere om hva de kan forvente av en nevropsykologisk vurdering og gi retning til nevropsykologers praksis, blant annet når det gjelder metodebruk og formidling av resultater.
Jens Egeland understreker veilederens tydelige krav om bruk av gode testmetoder. Samtidig problematiseres begrensningene nevropsykologiske metoder har overfor minoritetsgrupper.
– Det kan være personer med annen etnisk eller språklig bakgrunn eller personer med sansetap. Sansetap kan påvirke resultater utover effekten av tilrettelegging for selve sansetapet, sier Egeland.
Sammen med Løvstad har han latt seg intervjue om den nye veilederen i Nevropsykologi nr 1.2015
I den nye veilederen gjøres tilrettelagt tilbakemelding til noe pasienten har krav på fra den som har gjennomført den nevropsykologiske utredningen.
– Vi er opptatt av å gi konkrete føringer for god nevropsykologisk praksis. Kravet om tilrettelagt tilbakemelding er i tråd med verdier om åpenhet og dialog slik at den som undersøkes skal få et eierforhold til funnene i undersøkelsen, sier Løvstad og Egeland.
Tidligere generalsekretær i Psykologforeningen, Sverre L. Nielsen, mottok 25. juni IAAP Distinguished Professional Contributions Award.
Intelligens er beste predikator for suksess i jobben, bekrefter den amerikanske forskeren og psykologen Frank Schmidt. Se videointervju med ham her.
Bruker vi seleksjonsmetoder som tar tilstrekkelig hensyn til om jobbsøker er egnet for jobben? Hva sier ny forskning? Velkommen til Testdagen 11. april!
Psykologforeningen utfordrer helsemyndighetene til å ta mer ansvar for å kvalitetssikre evnetester for norske forhold. (Se video).
Inspirert av Podcasten Big 5 med Nils Brenna og Harald Eia testet jeg meg selv med personlighetstesten NEO-PI-R. Det var en blandet opplevelse.
Mye tyder på at økt bruk av tester gir mer effektive og rettferdige rekrutterings-prosesser. Men hvordan oppleves testingen av dem som blir testet?
Emneord: tester
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.