18. oktober 2015 (endret 11. oktober 2021)
Rune Flaaten Bjørk
Han har en meddelelsestrang han knapt klarer å stagge og liten sans for at representanter for profesjonen stikker hodene sammen i lukkede rom.
Rune Flaaten Bjørk er ny blogger på psykologforeningen.no.
– Jeg får nye tanker hele tiden, og kjenner et veldig behov for så skrive og diskutere faglige spørsmål, sier han.
Dermed trengte han ikke all verdens betenkningstid da han ble forespurt om å dele sine refleksjoner fra kommunepsykologfeltet i en egen blogg. Før uka var omme hadde han produsert tre tekstutkast. Alle inspirert av arbeidet som kommunepsykolog i Bærum. Der har han holdt det gående siden 2009 i psykisk helseteam for barn og unge, et tverrfaglig miljø der han inngår med åtte psykologer og et dusin andre fagfolk (helsesøstre, sykepleier, lege og ernæringsfysiolog). Før det var han ansatt i psykisk helsevern for samme målgruppe.
Han har rukket to spesialiseringer, både i barne- og ungdomspsykologi og familiepsykologi. I tillegg har han nylig videreutdannet seg i kognitiv terapi.
Gå til Rune Flaaten Bjørks blogg.
– Videreutdanning er den viktigste hobbyen jeg har, sier han tørt.
Ved siden av karate, kajakkpadling, spille trommer i band og sy kostymer i datterens barneteatergruppe. Karaten har inspirerte ham både i det daglige arbeidet med ungdom og i forfattergjerningen som blogger. Den som følger med, får se…
"Kommunen er tellekantfri sone.
"
Flaaten Bjørk brenner for forebygging blant barn og unge. Et av de viktigste grepene er å gjøre andre gode, mener han: De som jobber med barn og unge til daglig, enten de er lærere, helsesøstre eller jobber i barnehage
– Det er da vi får mest effekt av psykologisk kunnskap, sier han.
Han er ikke redd for å reklamere for jobben som kommunepsykolog:
– Kommunen er tellekantfri sone. Vi har stor frihet. En frihet mange fagfeller i psykisk helsevern etterlyser. Utfordringen er at vi må gjøre nesten alt selv og har lite støtte i merkantile funksjoner. Noen ganger savner jeg også et større fagmiljø, sier han og har forhåpninger om at bloggingen kan bidra til en utvidelse.
"Jeg tror man har veldig godt av korrektivet som ligger i at andre enn menigheten har innsyn i det man skriver.
"
Han er opptatt av åpenhet. Som deltaker i Facebook-gruppa ´Psykologer´ følte han selv på ubehaget ved at rullegardinet var trukket ned mot omverdenen.
– Jeg merket hvordan det gikk utover kvaliteten på egne ytringer. Jeg uttalte meg sleivete og upresist. Hadde vanskelig for å styre mine egne skriveimpulser.
– Jeg tror man har veldig godt av korrektivet som ligger i at andre enn menigheten har innsyn i det man skriver, sier Flaaten Bjørk.
Dermed tok han initiativet til Psykologer i Norge der alle har innsyn i diskusjonene psykologer imellom. I skrivende stund er antall medlemmer på vei mot 800. Hovedpoenget med å starte gruppa, var å etablere et forum der allmenheten kunne ha glede av å følge psykologenes faglige diskusjoner på Facebook.
Han viser til Philip Zimbardos eksperiment i Stanford prison for å minne om hva som kan skje i lukkede rom: Fremveksten av egne regler som vi gjerne tar heftig avstand fra straks de blir eksponert for dagslys.
– Jeg vil gjerne bidra til åpenhet. Jeg har mye på hjertet, og er spent på responsen.
Ni av ti kommuner mener psykologene hjelper dem å nå viktige helsepolitiske mål.
Regjeringen vi ha flere psykologer i kommunene. Nå kan du søke tilskudd til rekruttering.
God tilgang til psykisk helsehjelp, skepsis til institusjonalisering. Slik lød gjennomgangsmelodien da Norge utvekslet erfaringer med baltiske land om frivillige organisasjoners bidrag til å utvikle psykiske helsetjenester.
Folkehelseinstituttet avliver myten om at folk har lav terskel for å definere «vanlige problemer» som psykiske lidelser de søker hjelp for.
– Vi har fått mye makt med årene. Vi skal forvalte ansvaret vårt med ydmykhet. Vi skal samarbeide med mange andre yrkesgrupper.
Ingen trenger fortelle ordføreren i Lørenskog at det lønner seg med psykolog i kommunen. Hun har erfart det i eget lokalsamfunn. − Folkehelsearbeid er en suksessfaktor, mener hun.
Emneord: førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.