Misforståelsen om at psykologer holder stengt fortsetter i media

to røde dører

Foto: Shutterstock

Psykologforeningen har tatt opp saken i møte med helseminister Bent Høie. Det jobbes også med å få mediene til å få ut korrekt informasjon.

Sent søndag 15. mars kom det melding fra Helsedirektoratet om at «psykologer» sto på lista over virksomheter som fra 16.3. måtte holde stengt på grunn av smittefare.

Psykologforeningen tok kontakt med direktoratet mandag morgen, og la fram vårt syn om at dette ikke kunne være riktig, og at psykologer måtte kunne holde åpent så fremt de ivaretok kravene til smittevern. Direktoratet bekreftet dette muntlig på mandag ettermiddag, og så skriftlig rett før midnatt.

Psykologforeningen informerte om denne avklaringen på våre nettsider umiddelbart etter å ha fått den muntlige beskjeden. President Håkon Skard gikk også ut med denne informasjonen på Dagsrevyen samme kveld. Han har i tillegg skrevet en egen bloggtekst på Akademikernes nettsider "Psykologtjenester opprettholdes med digitale tjenester" . Budskapet om at psykologer ikke er stengt er også spredt i sosiale medier.

Feilinformasjon i en rekke medier

Dessverre har mange medier spredd feiloppfatningen om at psykologer har stengt, senest i Debatten på NRK1 31. mars. Psykologforeningen har kontaktet en rekke mediehus for å få rettet dette, men det har vært krevende å få media til å prioritere denne saken. Vi jobber fortsatt med å få ut budskapet om at psykologer faktisk holder åpent, både til mediehusene og overfor myndighetene, og vi er lovet at saken kommer opp i riksdekkende media de nærmeste dagene.

Senest 1.april i møte med helseministeren tok presidentskapet i foreningen opp saken, og ba om at misforståelsen blir rettet. Høie var enig i at dette var en uheldig situasjon, og sa at han vil bidra til at misforståelsen blir oppklart. Departementet er tydelig på at så lenge man kan ivareta smittevernregler, alternativt benytte telefon eller videokonsultasjon, er det viktig at tilbudet til befolkningen opprettholdes.

Vi er i dialog med Helsedirektoratet om å endre teksten som sier at psykologer holder stengt. Direktoratet bekrefter at saken har prioritet.

Vi oppfordrer våre medlemmer og andre til å dele nettsaken om at psykologer holder åpent  i sosiale medier, slik at befolkningen blir oppmerksomme på at psykisk helsehjelp er tilgjengelig for dem som har behov for det.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.