Mindre tvang med psykologer

Psykiatere foreslår oftere tvang i psykisk helsevern, psykologene velger å vente.

Det fremgår av et forskningsprosjekt i regi Legeforskningsinstituttet. Olaf Gjerløw Aasland ved instituttet, sier til Dagens Medisin at det er store forskjeller mellom yrkesgruppene.

– Psykologer er mer lyttende og avventende enn legene, sier han.

Funnene fremkommer i en ny studie  der temaet var forskjeller i holdninger til tvang mellom yrkesgrupper som psykiatere, psykologer, sykepleiere og andre fagfolk i psykisk helsevern. Det er størst forskjell på holdningene mellom psykiatere og psykologer.

Aasland viser til at stadig mer forskning peker på de uheldige sidene ved bruk av tvang.

– Mye tyder på at bruken av tvang i Norge er høy, sier han til Dagens medisin.

Han tror psykiaterne kunne lære av psykologene og se mer på alternativer til tvang.

Kunnskap om alternativer til tvang

– Det er en naturlig utvikling at man unngår tvang i så stor grad som mulig, ikke minst med økt brukermedvirkning på alle plan i helsevesenet, påpeker Aasland.

"

...psykiaterne kunne lære av psykologene og se mer på alternativer til tvang

"

 

Selv om studien har klare begrensinger  sier visepresident i Norsk psykologforening, Heidi Tessand, at det er gledelig at psykologer fremstår som aktive i arbeidet for å tenke alternativer til bruk av tvang i psykisk helsevern.

– Det er et samlet ønske fra brukere, fagfolk og myndigheter om at tvang ikke skal brukes unødvendig. Vi vet i dag en god del om hva som virker mot tvang . Vi kan høste erfaringer fra avdelinger som har jobbet systematisk med alternativer til tvang og fagmlijøer som har utviklet metodikk som har vist seg å virke.

– I Psykologforeningen jobber  vi aktivt med kunnskapsspredning på dette området, slik at fagfolk kan lære av hverandre. Det er særlig viktig å jobbe for at frivillighet alltid skal være et reelt førstevalg, sier Heidi Tessand.

Emneord: tvang

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.