Eawop2015:

Ledelse på liv og død

I ekstreme situasjoner kan destruktive lederhandlinger bety forskjellen på liv og død. 

De er de beste av de beste, og de aspirerer til noen av de mest ansvarsfulle jobbene på norsk sokkel. I simulerte krisesituasjoner, der resultatet av deres beslutninger kan være avgjørende for om de får kontroll over blow-outen, om plattformen kantrer eller ikke – kort sagt liv eller død – har stipendiat Leo Kant ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, undersøkt hvordan såkalt destruktiv lederadferd slår inn på kritisk ytelse blant beredskapsledere.

Destruktiv lederatferd

Under den internasjonale kongressen i arbeids- og organisasjonspsykologi i Oslo 20.-23. mai, EAWOP2015 , presenterer han nye forskningsresultater.

Og de er relativt tydelige: Destruktiv lederadferd er det som forklarer utfallet, selv når man kontrollerer for konstruktiv lederadferd.

Kort vei til katastrofe

– En liten forskjell i destruktiv lederadferd gir en kraftig økt sannsynlighet for katastrofe. Dette antyder hvor avgjørende de destruktive handlingene kan være.

– Konstruktiv lederadferd har ikke nødvendigvis så mye å si når krisen er et faktum.  Å være en god lagbygger virker for eksempel ikke å hjelpe hvis du nøler litt for lenge med å handle i en krisesituasjon, sier Kant.

Han sier funnene kan brukes både til å skape treningsmiljøer for ledere som kan risikere å håndtere alvorlige kriser og til å lete etter de riktige egenskapene ved lederrekruttering. Han mener det er fare for at virksomheter og rekrutteringsbyråer stirrer seg litt for blinde på konstruktive lederegenskaper på bekostning av de destruktive. Håpet ligger i at vi kan vinne så mye på en ørliten endring av en viss type adferd.

Costa concordia

Kant minner om cruiseskiptragedien Costa Concordia der 32 personer miste livet, og kapteinen ble dømt til 16 år fengsel dels for å ha årsaket at skipet gikk på grunn og kantret, dels for å ha forlatt det synkende skip med flere hundre mennesker fortsatt ombord.

– Destruktiv ledelse kan få fatale følger. Hvis dette er riktig til og med blant de beste lederne som viser et høyt nivå av konstruktiv adferd, så må lyset og tiltakene rettes mer mot de mørke handlingene, hevder han.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.