Gøril Wiker
15. mars 2018 (endret 08. november 2018)
- Psykologer har mye lederkompetanse i bagasjen. Så lenge de unngår å bli terapeuter i lederrollen, går det bra.
Ledelsesprogrammet «Psyk meg opp i ledelse» markerer sitt 10-årsjubileum med en samling på Leangkollen 15. og 16. mars. Psykologforeningens ildsjel i programmet, psykologfaglig rådgiver Tove Mathiesen, gleder seg. Hun kan notere en programsuksess nå – og er ikke i tvil: Psykologer har mye å by på i Helsevesenets sjefsstoler.
I 10 år har hun stått på og representert Psykologforeningen, i tospann med Einar Li, tidligere fagsjef for lederutvikling i Helse Sør-Øst RHF. De to har sammen utviklet programmet, invitert sentrale ledere fra helseforetakene og gode forelesere til programmet. Og de har stått for den praktiske gjennomføring.
I alt 200 psykologer har gjennomgått tre to-dagers samlinger, og flere har gått videre til Nasjonalt topplederprogram for spesialisthelsetjenesten. Resultatet er at det i dag sitter psykologer i lederposisjoner rundt i landet på ulike nivåer – og det mener både Psykologforeningen og dagens hedersgjest er en god ting.
Om psykologene var gode ledere før, er Mathiesen overbevist om at hun bidrar til å sende ut betydelig bedre lederemner etter endt kurs. Hun mener at kurset har bidratt til at de fleste har blitt tryggere som ledere.
– Noe vi trener mye på under kursdagene er betydningen av å være tydelig, betydningen av å kunne stå i vanskeligheter over tid, og betydningen av å ikke gli over i terapeutrollen. Det er lettere sagt enn gjort, men vi ser utvikling fra samling til samling, sier hun.
– Vi er opptatt av å lære kursdeltakere å kunne ta regi, av å bli bevisste på å utforme mål, og å vite hvordan de vil fremstå. Overraskende mange har ikke gjort seg slike refleksjoner, forteller hun, og legger til:
– Vi har også opplevd at noen, etter at de har vært med på kurs, er kommet til at ledelse ikke er for dem, og at de foretrekker klinikken. Det er en ærlig sak – og jeg mener flere burde trekke konsekvensen av det, dersom de ikke trives i lederrollen. Du skal ha lyst til å være en god leder på det nivået du er!
Alle programmene har hatt en god evaluering. «Psyk meg opp i ledelse» har hatt ett godt rykte hos psykologer i ledelse, eller psykologer med lederambisjoner i helseforetakene. Programmet har hatt nærhet til konkrete lederutfordringer og det har vært gitt arbeidsoppgaver mellom samlingene.
Tove Mathiesen er i dag psykologfagligrådgiver på Groruddalen DPS, underlagt Akershus universitetssykehus. – Om hun selv er en god leder?
Ja, jeg håper det, men det kan andre svare bedre på enn meg. Jeg prøver å være tydelig, forutsigbar og åpen. For øyeblikket er jeg ikke linjeleder, men tar ansvar der jeg kan – for ulike prosjekter og annet. Jeg liker å være i en posisjon hvor jeg kan være med å påvirke tjenestene, sier Tove Mathiesen.
Den som har støtt på henne i Psykologforeningen (Hun har blant annet vært foretakstillitsvalgt og visepresident i foreningen) kjenner Tove for hennes tydelige entusiasme og engasjement - for faget psykologi og for de prosjekter hun går inn i. «Psyk meg opp i ledelse» kaller hun sin «livbøye».
– Uansett hvor jeg har jobbet, eller hva jeg ellers gjør, har våre fellessamlinger gitt meg så mye motivasjon og glede. Jeg vet jo ikke hvor lenge vi får holde på, men vi er i gang med planlegging av nye kurs – og det kommer alltid nye påmeldinger før vi rekker å annonsere. Det forteller meg at det er behov for oss fortsatt, og det er jeg så takknemlig for.
God til: Å bygge nettverk, og ta vare på dem.
Dårlig til: Rydde hjemme, og komme meg i seng tidsnok.
Redd for: At hjernen ikke vil leke med meg livet ut. Heller dårlig fot enn dårlig hjerne.
Gjør på fritiden: Trener og går, synger i kor
Hvis ikke psykolog: Fysioterapeut eller forsker. Alltid vært opptatt av et aktivt, sunt liv. Også for pasientene våre!
Leser: Orhan Pamuk. Er akkurat ferdig med «Kvinnen med rødt hår».
Ser på: Nytt på nytt, kanskje. nett-tv-serier. Ser egentlig ikke på så mye.
Nettsted: Er en racer på å søke på nett. Ikke noe egentlig favorittsted, men kanskje nrk.no?
Identifisering av talenter og «onboarding». Slik lyder stikkordene for Testdagen 2019 som i år går av stabelen 23. september. Velkommen!
I flere år har hun jobbet systematisk med arbeidsmiljøet ved Oslo universitetssykehus (OUS). I høst ble hun belønnet med Den norske arbeidsmiljøprisen 2018.
– Vi trenger ledere som utvikler tjenestene ved å ta utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasientene og de som arbeider med dem.
Hva i all verden kan vi vente oss av den nye fagsjefen i Norsk psykologforening? Og hva tar han med seg han som går, utover skjorteskiftene sine?
Kritikk mot manglende oppfølging av avtalespesialister får sentral plass i maiutgaven av Psykologtidsskriftet.
God ledelse og styring i helseforetakene er viktig for å gi best mulig tilbud til pasientene. Denne holdningen er basis for Psykologforeningens påvirkningsarbeid overfor helsemyndighetene.
Emneord: ledelse
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.