Verdens helsedag 7. april

La oss snakke om depresjon!

Kvinne sitter på en benk med ryggen til en høstdag.

Depresjon topper den internasjonale listen over helseplager og årsaker til uførhet. Heller ikke Norge slipper unna, og blir vi rammet, er det samtaleterapi  – ikke piller – vi vil ha. (Se videoer).

«Let´s talk» lyder budskapet fra Verdens helseorganisasjon (WHO) på Verdens helsedag 7. april som har «depresjon» som tema.

Mer enn 300 millioner mennesker over hele verden lever med depresjon, dokumenterer WHO. Det er en økning på 18 prosent på ti år.

Omfanget skyldes blant annet stigma,som gjør at mange mennesker ikke tar nødvendige skritt for å søke hjelp, skriver organisasjonen på sine nettsider.  

"

«Å snakke» er nettopp det de fleste av oss ønsker hvis vi blir rammet

"

Foretrekker samtaleterapi

Også i Norge er depressive lidelser et betydelig helseproblem. Depressive lidelser rammer én av fem personer i løpet av livet, og er en av de viktigste grunnene til arbeidsfravær, sykmelding og uførhet.

Det er altså ikke bare store personlige lidelser og tap av livskvalitet forbundet med depresjon, men også omfattende økonomiske og samfunnsmessige omkostninger. 

Og «å snakke» er nettopp det de fleste av oss ønsker hvis vi blir rammet. 68 prosent foretrekker samtaleterapi fremfor medisiner ved angst/depresjon. Det viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i 2016.

Sammenlikninger av langvarig bedring etter at psykologisk- eller medikamentell behandling er avsluttet, viser at risikoen for tilbakefall er større for pasienter som kun har fått medikamentell behandling.

Les også

Se videoen «Hva er depresjon?» med psykologspesialist Torkil Berge

 

 

Se video om hvordan det kan oppleves å være deprimert: «I had a black dog, his name was depression»

 

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.