Aina Fraas-Johansen, Kari Frank, Per Halvorsen
06. april 2017 (endret 19. april 2017)
Depresjon topper den internasjonale listen over helseplager og årsaker til uførhet. Heller ikke Norge slipper unna, og blir vi rammet, er det samtaleterapi – ikke piller – vi vil ha. (Se videoer).
«Let´s talk» lyder budskapet fra Verdens helseorganisasjon (WHO) på Verdens helsedag 7. april som har «depresjon» som tema.
Mer enn 300 millioner mennesker over hele verden lever med depresjon, dokumenterer WHO. Det er en økning på 18 prosent på ti år.
Omfanget skyldes blant annet stigma,som gjør at mange mennesker ikke tar nødvendige skritt for å søke hjelp, skriver organisasjonen på sine nettsider.
"«Å snakke» er nettopp det de fleste av oss ønsker hvis vi blir rammet
"
Også i Norge er depressive lidelser et betydelig helseproblem. Depressive lidelser rammer én av fem personer i løpet av livet, og er en av de viktigste grunnene til arbeidsfravær, sykmelding og uførhet.
Det er altså ikke bare store personlige lidelser og tap av livskvalitet forbundet med depresjon, men også omfattende økonomiske og samfunnsmessige omkostninger.
Og «å snakke» er nettopp det de fleste av oss ønsker hvis vi blir rammet. 68 prosent foretrekker samtaleterapi fremfor medisiner ved angst/depresjon. Det viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i 2016.
Sammenlikninger av langvarig bedring etter at psykologisk- eller medikamentell behandling er avsluttet, viser at risikoen for tilbakefall er større for pasienter som kun har fått medikamentell behandling.
Les også
Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Det har skjedd noe med profesjonsstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO): Helsefremmende og forebyggende arbeid har fått mye større plass enn før.
Hun vil gi politikerne bedre grunnlag for samfunnsplanlegging og aktivt folkehelsearbeid. 350 kommunepsykologer fikk vite hvordan.
Bø i Telemark: Når kommunepsykolog Brita Rønning Iversen er på jobb, behandler hun ikke enkeltpersoner, hun utvikler gode tjenester.
Østensjø bydel i Oslo: En psykolog for dem som ikke nyttiggjør seg av tradisjonelle hjelpetilbud. Som heier fram normaliteten, spesielt når gutta og bekjemper sosial ulikhet i helse.
Emneord: behandling , folkehelse , legemidler
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.