Natasha Kjærstad Pedersen, Foreningen for barnepalliasjon, Siv Tove Engebråten, spesialrådgiver i Norsk psykologforening
15. august 2018 (endret 20. august 2018)
Kommentar: Å bli fysisk syk kan gi alvorlige psykiske reaksjoner. Det har ikke helsevesenet tatt tilstrekkelig inn over seg. Med revisjon av Nasjonal sykehusplan er tiden inne.
Det skriver de 15 organisasjonene for pasienter og helsepersonell, som har gått sammen om en Nasjonal allianse for helsepsykologi i somatikken i Dagens Medisin . Organisasjonene etterlyser et nasjonalt løft på feltet: «Nasjonal helse- og sykehusplan som nå skal oppdateres, må ta de praktiske konsekvensene av at somatiske helseplager og/eller sykdom ofte medfører psykologiske og sosiale utfordringer», heter det i appellen til regjeringen Solberg.
"For å kunne mobilisere pasientens egne ressurser, kan psykologien være et effektivt verktøy
"
«For å kunne mobilisere pasientens egne ressurser, kan psykologien være et effektivt verktøy: For å få tanker, følelser og atferd med på laget slik at pasienten blir en aktiv medspiller i behandlingen, og kan møte utfordringene det medfører å leve med langvarig sykdom på en konstruktiv måte», heter det.Alliansen påpeker at somatisk sykdom kan påvirke identitet og selvbilde, redusere autonomi og kontroll, og skape bekymring og frykt. I Dagens Medisin skriver de at vår evne til å delta aktivt i behandlingen, kan bli alvorlig svekket fysisk sykdom.
Onsdag 15. august stod den nasjonale alliansen bak debatten «Leve med» under Arendalsuka. Se opptaket av debatten her .
"Kropp og sinn henger uløselig sammen. Kroppen min er bare én del av meg
"
Nasjonal allianse for helsepsykologi i somatikken ber om at Regjeringen i Nasjonal helse- og sykehusplan legger til rette for et helhetlig helsetilbud med flerfaglige somatiske avdelinger; avdelinger som er bemannet med både medisinsk og psykologfaglig kompetanse. På den måten kan pasienten i større grad bli en aktiv aktør i egen behandlingprosess, heter det.
«Kropp og sinn henger uløselig sammen. Kroppen min er bare én del av meg», avslutter de 15 organisasjonene som stiller seg bak appellen til Regjeringen:
Psykologforeningen er veldig fornøyd med at psykisk helse har blitt en tydelig del av Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.
Stress, kreft, angst og hjertelidelser kan tære på både kropp og sinn. I den nye utdanningen lærer du som psykolog å behandle hele mennesket.
Hvordan kan psykologisk kompetanse bidra til bedre behandling av pasienter i somatikken? Våre innspill til Nasjonal helse- og sykehusplan.
3. august 2018 døde Vidar av tarmkreft. Før han døde tenkte han og kona Marte nøye igjennom hva som var viktig for dem og barna den siste tiden. Her er deres historie med innledning av psykologspesialist ved Diakonhjemmet sykehus, Nina Lang, som fulgte opp familien mens Vidar fikk behandling.
«Jeg forstår det ikke. Jeg har alltid snakket masse om sykdommen min, og jeg har mestret det godt, det har ikke vært skuespill. Jeg har vært glad og positivt innstilt, selv når jeg har vært syk og dårlig.»
«Jeg er ikke stresset. Jeg er ikke sånn som person - jeg blir ikke stresset. Jeg har bare vondt i beinet, det er det jeg trenger hjelp med. Jeg vil bare klare det samme som før.»
Emneord: helsepsykologi
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.