19. februar 2013 (endret 17. januar 2018)
Antidepressiver er mindre effektive enn tidligere antatt og det omfattende forbruket skulle tilsi, skriver legene Arne E. Vaaler og Ole Bernt Fasmer i en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening.
Vaaler og Fasmer viser blant annet til forskning som dokumenterer betydelig seleksjonsskjevhet til fordel for studier hvor antidepressiver har kommet positivt ut sammenliknet med placebo. «Studier med ufordelaktige resultater for preparatene har tendens til å forbli upublisert», skriver de.
Gå til kronikken: Antidepressive legemidler – klinisk praksis må endres.
Vaaler og Fasmer mener det er et overforbruk av antidepressive legemidler i norsk praksis. De mener årsaken kan være ukritisk markedsføring fra legemiddelindustrien.
«De fleste studier er designet for å finne effekter til fordel for preparatene. (…) Det er viktig at både forskning og praksis foregår uten binding til legemiddelindustrien. Mest av alt trenger vi legemiddelinformasjon fra uavhengige kilder», skriver de to kronikkforfatterne.
Vaaler er førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og overlege ved Seksjon for akuttpsykiatri, St. Olavs hospital.
Fasmer er professor dr. med. og leder ved Seksjon for psykiatri, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Bergen.
Psykologforeningen oppfordrer til mer fokus på ikke-medikamentelle tiltak for pasienter som bruker vanedannende legemidler.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
– Økningen av unge jenter som får medisiner mot depresjon, er bekymringsfull, sier Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening.
– Det er lite oppsiktsvekkende ved det vi gjør. Vi har tatt det vi vet virker og satt det sammen på en ny måte, sier Didrik Heggdal. 1. juni fikk han Psykologprisen for 2017.
Depresjon topper den internasjonale listen over helseplager og årsaker til uførhet. Heller ikke Norge slipper unna, og blir vi rammet, er det samtaleterapi – ikke piller – vi vil ha. (Se videoer).
Det er samtaleterapi, ikke medisiner, barn og unge trenger når de har psykiske plager. Likevel bruker unge i Norge piller mot depresjon som aldri før.
Emneord: legemidler
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.