15. august 2017 (endret 16. november 2021)
Fra 1. september 2017 gjelder vilkår om manglende samtykkekompetanse før vedtak om tvungent psykisk helsevern.
Endringene ble vedtatt i Stortinget 10. februar 2017. Endringene trer altså i kraft 1. september, med unntak av endring om utvidet fri rettshjelp som trådte i kraft 1. juli.
Manglende samtykkekompetanse blir et vilkår for tvungen observasjon, tvungent psykisk helsevern og behandling uten eget samtykke.
Lovgiver mener at endringene vil gi økt selvbestemmelse og rettsikkerhet for pasienter i psykisk helsevern.
Samtidig innføres det bl.a. plikt til å rådføre seg før vedtak og skjerpet krav til begrunnelse for tvangsvedtak. Undersøkelsestiden før en fatter vedtak om tvangsmedisinering økes, og det bevilges fri advokat ved klage på tvangsbehandling.
Vil du som er psykolog lære mer, meld deg på lovkurs om tvangsvedtak i psykisk helsevern
Det er den faglige ansvarlige for tvangsvedtaket som avgjør spørsmålet om samtykkekompetanse (phvl. §1-4). Avgjørelsen skal begrunnes og nedfelles skriftlig både i selve tvangsvedtaket og i journal. Om mulig skal avgjørelsen straks legges frem for pasienten og dennes nærmeste pårørende.
Samtykkekompetanse kan vurderes ulikt alt etter hva slags helsehjelp som gis. En person kan mangle samtykkekompetanse i spørsmålet om innleggelse, men være samtykkekompetent i spørsmålet om behandling med legemidler.
For å kunne konkludere med at en pasient mangler samtykkekompetanse, kreves at pasienten åpenbart ikke er i stand til å forstå hva samtykket omfatter. Dette innebærer at samtykkekompetansen først bortfaller, når det er hevet over enhver tvil at pasienten ikke forstår hva samtykket innebærer.
Det er laget verktøy for enklere å kunne vurdere hvorvidt samtykkekompetanse foreligger. Verktøyet baserer seg på pasientens evne til å forstå og anvende informasjonen som gis, og til å resonnere seg frem til, og uttrykke et eget valg.
I arbeidet med lovendringene har Psykologforeningen særlig vært opptatt av hvordan kognitive funksjoner kan være svekket hos pasienter med alvorlige psykiske lidelser, og hvordan helsepersonell kan tilrettelegge for at pasienter får tatt i bruk sin evne til samtykke. Les mer i Viktig skritt for økt selvbestemmelse .
Kontaktperson: Aina Fraas-Johansen
– Utvalget har forstått at det viktigste for å redusere tvang og samtidig forebygge alvorlige hendelser, er å styrke behandlingstilbudene, sier vår visepresident for fag og profesjon.
Helsedirektoratet har utviklet et nytt kurs for å hjelpe med vurdering av samtykkekompetanse.
På døgnposten på DPS Nedre Romerike er ikke behandling i psykisk helsevern ensbetydende med medisinering. Det har fått følger for samhandlingen med pasientene.
Ved Haugaland og Karmøy DPS er Akutt ambulant team (AAT) med psykologer i front en nøkkelfaktor for å tenke alternativer til tvang.
Menn utsatt for seksuelle overgrep, og som har fordomsfulle antagelser om overgrep, kan kjenne mer skam og psykisk belastning i etterkant av overgrep og la være å søke hjelp.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Emneord: spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.