Klinikktrøbbel ved NTNU

Benjamin Andersen Sandoval og Marte Sandbukt Pedersen. Foto: Sølvi N, Normannsen.

Benjamin Andersen Sandoval og Marte Sandbukt Pedersen. Foto: Sølvi N. Normannsen/Universitetsavisa

Profesjonsstudentene ved NTNU har liten forståelse for at rektor ønsker å flytte klinikkene ved Institutt for psykologi til spesialisthelsetjenesten.

Det blåser opp til nok en konflikt om hvorvidt det er et universitetsansvar – som en del av undervisningen på profesjonsstudiet i psykologi – å drive klinikker der studentene skal behandle pasienter. Institutt for psykologi ved NTNU har i dag ansvar for tre klinikker som hvert år tar imot pasienter for gratis behandling: En poliklinikk for barn og unge, en for voksne og en nevropsykologisk klinikk.

Rektor Gunnar Bovim mener det er prinsipielt uheldig at universitetet skal drive pasientbehandling. 

– Jeg mener at det ikke er noe som tilsier at universitetene skal drive pasientbehandling. Vi må finne en hensiktsmessig arena for den kliniske undervisningen, uten å endre studieforløpet, uttaler han til Universitetsavisa.

Kollisjonskurs

Trondheimstudentene Benjamin Andersen Sandoval og Marte Sandbukt Pettersen mener NTNU- rektoren er på kollisjonskurs med utviklingen når han foreslår å flytte klinikkansvaret. Overfor Universitetsavisa   påpeker de at stadig flere nyutdannede studenter går inn i jobber utenfor spesialisthelsetjenesten.

 

"

Vi skal altså ikke bare ut i spesialisthelsetjenesten. Vi skal inn i skoler, barnehager, i Nav og andre deler av primærhelsetjenesten

"

– Kommunene ruster seg til å innfri Stortingets vedtak om at psykologkompetansen skal være tilgjengelig i kommunene fra 2020.

– Vi skal altså ikke bare ut i spesialisthelsetjenesten. Vi skal inn i skoler, barnehager, i Nav og andre deler av primærhelsetjenesten, sier de to profesjonsstudentene.

Gjenåpning i Oslo

Høsten 2017 fikk en tilsvarende konflikt ved Universitetet i Oslo sin løsning etter at fakultetsledelsen først hadde bestemt å flytte studentklinikken ved Psykologisk institutt til Lovisenberg Diakonale sykehus. Psykologforeningen tok den gang til orde for gjenåpning.  

«Det er vanskelig å se hvordan det skal være mulig for universitetets ansatte å ivareta sitt ansvar for studentenes terapiopplæring samtidig som man overfører ansvaret for pasientbehandlingen til spesialisthelsetjenesten» argumentert Psykologforeningen i et offisielt brev til de tillitsvalgte ved Instituttet.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.