05. januar 2016 (endret 11. januar 2016)
Myndighetene vil kartlegge domstolenes behandling av barnelovsaker. Sakkyndige psykologer blir sentrale informanter.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) ønsker blant annet kunnskap om behandlingen av barnelovsaker der det er bekymring for barns omsorgssituasjon, også i tilfeller der barnevernet er involvert. Sakkyndige er sentrale i slike saker.
– For å øke vår forståelse om behandlingen av barnelovsaker ved domstolene, ønsker vi blant annet å gjennomføre noen intervjuer med sakkyndige.
Det sier Tor Egil Viblemo senioranalytiker ved Oxford Research og prosjektleder for utredningen. Han påpeker at de vil benytte seg av Psykologforeningens offentlige liste over sakkyndige for å kontakte relevante respondenter til både intervju og spørreundersøkelser. Også dommere og advokater vil bli intervjuet, og kartleggingsarbeidet vil i hovedsak foregår i løpet av februar 2016.
Viblemo oppfordrer sakkyndige som ikke står på den offentlige sakkyndiglisten, om å ta kontakt dersom de har noe på hjertet. Kontaktinfo: marte.tobro@oxford.no
Kartleggingen er en studie av domstolenes organisering og saksbehandling i saker som gjelder foreldretvister etter barneloven. Oppdraget omfatter alle domstolene (66 tingretter og seks lagmannsretter og Høyesterett).
Det følger av regjeringsplattformen at regjeringen ønsker å utrede særdomstol for saker knyttet til barn og familie. Oppdraget om å kartlegge domstolens behandling av foreldretvister etter barneloven vil kunne belyse forhold som har betydning for denne utredningen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Etter en barnevernssak har den dømte i snart fire år publisert en rekke grove beskyldninger mot psykologen.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.