05. september 2019
- Vi er forskjellige, men er like mye verdt. Utgangspunktet er det unike, genuine menneskeverdet.
Slik åpnet Sven Mollekleiv sitt foredrag på Psykologikongressen 2019.
Han delte historier om barn og mennesker som lever i og overlever de meste utsatte situasjoner over hele verden. I tillegg til å mangle det grunnleggende som trygghet, mat og tak over hodet, mangler de også mental hjelp og støtte. Hjelp som er nødvendig for å gå fra det å overleve, til å leve liv som er basert på håp og evnen til å utvikle seg.
Verden står overfor store utfordringer. Klimautfordringen er reell, antall mennesker som drives på flukt for å overleve klimaendringer øker dramatisk. Det samme gjelder antall mennesker som rammes av krig. Til psykologene i salen understreket Mollekleiv at de har en unik tilgang til mennesker og til å hjelpe de å klare seg selv og bli en ressurs for andre.
- Det gjør noe med mennesker å oppleve ekstreme påkjenninger, men får man får hjelp, omsorg og veiledning til å se fremover kan man også klare det, sa han.
Psykologers fagkompetanse må løftes høyere opp på utdanningsinstitusjoner og andre samfunnsarenaer fordi behovet for denne kunnskapen vil øke. Stemmen som psykologene representerer handler både om å hjelpe den enkelte med psykiske utfordringer, men også om retten til å utvikle seg og være en del av samfunnslivet.
"Vis forståelse for hva det krever å hjelpe og hvordan det oppleves når man ikke lykkes
"
Til slutt oppfordret han psykologene i salen til å huske å ta vare på seg selv og hverandre.
- Vis forståelse for hva det krever å hjelpe og hvordan det oppleves når man ikke lykkes.
Dette traff nettopp kjernen i årets kongress som har fått tittelen "Når behandling er vanskelig". Visepresident i Norsk Psykologforening, Heidi Tessand, sa i sin velkomsttale at hun ofte har opplevd at behandling er vanskelig og at mange kan oppleve å famle i blinde når man skal hjelpe noen som strever psykisk.
- Det er et tankekors at vi har så mange metoder for å utrede og behandle psykiske lidelser for barn og unge, men ingen metoder for utredning og behandling av «samarbeidsforstyrrelser» mellom hjelpere, påpekte hun.
For når behandling er vanskelig stilles det ekstra store krav til hjelperne. Og med et helsevesen som ofte ikke legger til rette for kreativitet og fleksibilitet, ei heller tid til å drøfte med kloke kollegaer, så kan man ofte føle seg ensom.
- Jeg håper dere vil kjenne på et fellesskap med deres kolleger i dag. Hvis vi snakker like godt med de vi bør samarbeide med som med pasienten, kan de virkelig store endringene skje, sa Tessand.
Dette er 16. gang psykologikongressen arrangeres og i år er over 400 psykologer samlet for faglig påfyll og erfaringsutveksling.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.