07. juli 2017
Det skjer lite rundt Anne Hilde Vassbø Hagen uten at følelsene er med.
Hun har vært med på å bygge opp et av de største fagmiljøene av psykologer utenfor de store utdanningsinstitusjonene i Norge. Nå inntar bergenbaserte Anne Hilde Vassbø Hagen Oslo, og i 2018 gir hun følelsene fritt spillerom under den internasjonale kongressen Emotion Revolution – don’t just talk about it! .
– Mange snakker om følelser, forholder seg kognitivt til følelser, men jobber ikke så opplevelsesbasert med det. Emosjonsfokusert terapi gjør nettopp det. Poenget er å få hjelp til å holde lenge nok på følelsene til at de kan hjelpe oss til forandring, sier hun.
Til daglig leder hun Institutt for psykologisk rådgivning (IPR) i Bergen. Der administrerer hun 24 gode kolleger i det som er et av landets mest tallrike psykologmiljøer. Nå er hun i ferd med å innta hovedstaden. Her er allerede ni psykologer ansatt på fulltid, men det er rom for det dobbelte. Også underbruket Norsk Institutt for Emosjonsfokusert Terapi skal få sin Oslo-avlegger. Premieren for Oslo-kontoret står høsten 2017.
Følelser er i vinden i Norge, mener vår hedersgjest. Hun oppfatter at det ikke lenger er så skambelagt og farlig å snakke om hvordan man har det.
"Følelser kan hjelpe oss med å forstå våre indre liv og hvorfor vi reagerer som vi gjør
"
– Følelser kan vise oss veien tilbake dit de kommer fra. Følelser kan hjelpe oss med å forstå våre indre liv og hvorfor vi reagerer som vi gjør; hva som gjør oss sårbare og gjøre livet unødvendig vanskelig. Denne kunnskapen kan i beste fall hjelpe oss med å bryte følelsesmessige mønstre som gjør at vi håndterer livet dårligere enn vi trenger å gjøre.
– Kunnskap om våre egne følelser kan vise oss veien til forandring, hevder Vassbø Hagen.
Les også:
– Hvis følelser er i vinden, hvorfor er de der akkurat nå?
– Flere faktorer kan spille inn. Kunnskapsgrunnlaget er blitt større for å kunne hevde at det er nyttig med emosjonsfokusert terapi. Kanskje er det også slik at det har vært en generell utvikling i samfunnet mot mer åpenhet, noe delingskulturen i sosiale medier kan ha stimulert til, sier hun.
Det kan i så fall vise seg å være et tveegget sverd. For selvkritikken sitter løst hos de fleste av oss. Og situasjonen blir ikke nødvendigvis bedre med måle- og veie-systemene som er en integrert del av sosiale media.
– «Likes» og «dislikes» holder oss på vekta. Det er fort gjort ikke å føle seg god nok, og det kan skape trøbbel, sier Vassbø Hagen.
"Kunnskapsgrunnlaget er blitt større for å kunne hevde at det er nyttig med emosjonsfokusert terapi
"
Neste vår er hun altså vertinne for en internasjonal kongress med følelser i sentrum, en av de største i sitt slag som er arrangert på verdensbasis. Høyt oppe på gjestelisten står en av den emosjonsfokuserte terapiens «founding fathers», kanadieren Leslie Greenberg . Sammen med en flokk andre innflytelsesrike emosjons-pionerer, kommer han til Grieghallen i april for å delta i Emotion Revolution.
I over 40 år har Greenberg forsket på hva som virker i psykoterapi og er flere ganger blitt prisbelønnet for sin forskning, blant annet med prestisjetunge American Psychological Association’s 2012 Award for Distinguished Professional Contributions to Applied Research. For Anne Hilde er han også blitt en mentor.
Andre trekkplastre er Steven C. Hayes, grunnleggeren av Acceptance and Commitment Therapy og Diane Fosha som har utviklet Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy , og de er ikke de eneste….....
– Hvordan har dere jobbet for å få kanonene ombord?
– Vi skrev en god invitasjon om hvorfor vi trenger en følelsesrevolusjon og hvorfor vi ønsket å ha med akkurat dem. De gav et jublende ja. Leslie Greenberg trakk med en gang paralleller til en lignende samling av kognitive terapeuter på 50-tallet – som bidrog til å slå igjennom med den kognitive revolusjonen.
Diane Fosha svarte at hun ble beveget av eposten og at denne kongressen fikk henne til å føle at hennes og kollegenes livslange arbeid bar frukter. Steven Hayes svarte: «Im in!» Jeg tror vi traff en nerve og et genuint og dyptgripende engasjement hos dem.
Vassbø Hagen håper kongressen i Bergen kan vise flere hvordan man kan bruke psykoterapi til å jobbe enda mer opplevelsesbasert med vanskelige følelser.
– Det blir ikke bare en «sitte å lytte-kongress», lover hun.
– Deltakerne skal få prøve seg på emosjonelt aktiverende psykoterapeutiske metoder, få verktøy i hånden, verktøy som gjør det mulig å jobbe mer aktivt med vanskelige følelser når deltakerne vender hjem igjen til egen arbeidshverdag.
– Revolusjon er et stort og følelsesladet ord?
– Ja, det lyder litt hårete. Enkelt forklart er tanken er at det å forholde seg mer aktivt og oppsøkende til sitt eget følelsesliv, i større grad anerkjenne følelsene sine, kan gjøre at vi får et bedre liv. Der ligger kimen til forandring, eller revolusjon, om du vil.
God til: Nyte livet, bli entusiastisk av stort og smått og engasjere folk rundt meg
Dårlig til: Skrive forståelige og feilfrie SMS’er - og kjøre bil
Redd for: Å kjøre bil
Hvis ikke psykolog: Manusforfatter og filmregissør
Leser: Blacksad tegneserie av Juan Diaz Canales & Juanjo Guernido
Driver med på fritiden: Se film og tv-serier, reise, spille poker, henge med venner og familie
Ser på: Akkurat nå: Twin Peaks. Snart: Game of thrones
Favoritt nettsted: netflix.no & ted.com
Omid V. Ebrahimi gir oss svar om psykisk helse under pandemien og bruker forskerblikket når han møter pasienter på klinikken.
Forrige uke besøkte psykologparet Julie og John Gottman Oslo. Uka etter skriver President i Norges Røde Kors, Robert Mood, at menn ikke behøver prate om følelser. Bør man ikke snakke om følelser?
Parforholdet kan være en viktig drivkraft i bedringsprosesser ved spiseforstyrrelser, fremgår det av marsutgaven av Psykologtidsskriftet.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
«Komplisert sorg» er blitt en del av WHO´s diagnosemanual. I augustutgaven av Psykologtidsskriftet vender Atle Dyregrov tommelen opp, men mener barn og unge som sørger ikke blir godt nok ivaretatt.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.