Helseministeren:

– For mange får for lite hjelp

Bent Høie

«Det hjelper ikke å sykle til jobben hvis du ikke er en del av fellesskapet når du kommer frem. Ikke med mer frukt og grønt i skolen, hvis du blir mobbet i friminuttet.»

Det sa helse- og omsorgsminister Bent Høie da han 28. oktober møtte en fullsatt sal under Psykologforeningens lederkonferanse der han tok til orde for helhetlige helsetjenester.

Overdiagnostisering?

Han begynte med å henvise til den pågående debatten om overdiagnostisering der det blant annet er blitt stilt spørsmål ved om vi er for ivrige med ådiagnostisere «hverdagsproblemer». Helseministeren advarte mot å tro at vi er kommet dithen at vi er for rause med å hjelpe: 

– Det er ikke for mange i Norge som får hjelp for psykiske lidelser. For mange får for lite hjelp. Mange barn og unge har normale reaksjoner på unormale situasjoner. De må få hjelp, sa han.

Les innleggene i debatten om hvorvidt vi overdiagnostiserer eller ikke:

Avkortet levetid

Høie minnet om at mennesker med alvorlige psykiske lidelser i gjennomsnitt får avkortet sin levetid med 20 år sammenliknet med resten av befolkningen. De har dermed en gjennomsnittlig levetid på linje med enkelte utviklingsland.

Høie vil ha psykologer inn i kommunen og har som kjent frontet en lovfesting av psykologkompetanse i førstelinjen med virkning fra 2020.

–  Psykologer må søke på ledige stillinger i kommunen, lød helseministerens bønn til psykologene da han fra salen ble bedt om å ønske seg én ting som ville gjøre hverdagen hans lettere som helseminister.

Søk lederjobber!

Han oppfordret også profesjonsrepresentantene til å søke lederstillinger, blant annet som et ledd i kampen for å få helseforetakene til å prioritere psykisk helse i tråd med prinsippet om en høyere prosentvis vekst innen psykisk helse enn innen somatikken (den gylne regel). Han medga at han ikke er fornøyd med resultatene for 2014

– Vi klarer ikke å bygge pasientens helsetjeneste uten gode ledere på alle nivåer, sa han og lovte å holde lederne i helseforetakene mer i ørene.

Pakkeforløp

Høie refererte også til den debatten om pakkeforløp:

– Målet er ikke at folk skal ikke få den samme behandlingen, målet er at alle skal få en god behandling, sa han.  

Stasråden mener pakkeforløp er et tiltak for forutsigbarhet, men at behandlingen selvsagt skal tilrettelegges den enkeltes individuelle behov.

– Individuell tilpasning er et gode, men variasjon knyttet til eksempelvis varierende tilgang til kompetanse, er ikke et tegn på kvalitet, sa han. 

Emneord: diagnose

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.