Færre tvangsinnleggelser

Færre tvangsinnleggelser i psykisk helsevern for voksne, melder Helsedirektoratet. Er det godt lokalt arbeid som begynner å gi resultater?

I 2012 ble anslagsvis 5 400 personer tvangsinnlagt til sammen 7 800 ganger i det psykiske helsevernet for voksne. Korrigert for befolkningsvekst gir dette en nedgang på seks prosent fra 2011, da 5 600 personer ble tvangsinnlagt 8 100 ganger.

Det er vanskelig å si hva nedgangen i antall tvangsinnleggelser det siste året skyldes, eller om nedgangen vil fortsette. En forklaring kan være at det er resultatene av godt lokalt arbeid som nå begynner å vise seg, skriver Helsedirektoratet.

Rapporten Bruk av tvang i psykisk helsevern for voksne i 2012 viser at:  

  • Åtte prosent av tvangsinnleggelsene ble opphevet i løpet av ett døgn.
  • For innleggelsene der tvungent psykisk helsevern ble etablert, var halvparten av pasientene utskrevet eller overført til frivillig døgnbehandling i løpet av tre uker.
  • Tvungen observasjon uten påfølgende etablering av tvungent psykisk helsevern var mer vanlig for pasienter med rusrelaterte eller nevrotiske lidelser, mens 68 prosent av innleggelsene der tvungent psykisk helsevern ble etablert, gjaldt pasienter der schizofreni var angitt som diagnose.
  • Som tidligere år blir flere menn enn kvinner tvangsinnlagt.

Gå til Psykologforeningens sider om tvang.

Emneord: tvang

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.