– ELTE-utdanningen er ingen helseutdanning

Det norske og ungarske flagget.

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) tilbakeviser at masterutdanningen ved ELTE-universitetet gir rett til å arbeide selvstendig som psykolog i Ungarn og Norge.

Masterutdanningen ved ELTE-universitetet i Ungarn er ingen helseutdanning og gir ikke rett til å arbeide som selvstendig helsepersonell, verken i Ungarn eller Norge. Den har vesentlige mangler i klinisk teori og praksis sammenliknet med den norske profesjonsutdanningen.

Slik lyder en av konklusjonene i Helse – og omsorgsdepartementets svar til Det europeiske overvåkningsorganet (ESA).

Ikke kvalifisert

ESA åpnet i juni 2018 formell sak mot Norge etter å ha mottatt klager fra studenter som har fått avslag på søknad om å få godkjent mastergrad i psykologi fra Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn. Nå foreligger altså svaret fra HOD.

Departementet viser særlig til at klagerne ikke er tilstrekkelig kvalifiserte til å arbeide med tittel som psykolog i Norge. Av svaret fremgår det dessuten at norske helsemyndigheter er uenig med ESA i at ELTE-studentene etter endt utdanning har rett til å utøve samme yrke i Ungarn som psykologer har rett til i Norge. For å jobbe som selvstendig psykolog i Ungarn, kreves spesialisering.

Les også

Kan ikke sammenliknes

Departementet påpeker at den ungarske masterutdanningen i psykologi – i motsetning til den norske profesjonsutdanningen –  først og fremst er en teoretisk utdanning med lite klinisk praksis.

Antakelsen om at den ungarske toårige masterutdanningen kan sammenliknes med den norske profesjonsutdanningen, er feil, mener HOD.

Emneord: ELTE

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.