– ELTE-studentene må få veiledning av psykologspesialist

Rune Frøyland

Rune Frøyland

– For å sikre forsvarlig helsehjelp, må ELTE-studentene få veiledning av psykologspesialist.

Denne artikkelen er endret  21. november 2018.

Det sier visepresident i Psykologforeningen, Rune Frøyland. Han mener opplæringsprogrammet som kan lede fram til autorisasjon som psykolog, ikke gir tilstrekkelig undervisning i sentrale emner som testbruk, helserett og etikk. Han er dessuten bekymret for kvaliteten på veiledningen

– Vårt krav om at studentene må veiledes av psykologspesialist, er ikke blitt hørt, sier han.

Gjennom arbeid i spesialisthelsetjenesten over hele landet skal ELTE-studentene under «forsterket» veiledning tilegne seg praksisen og ferdighetene som kreves for å arbeide som psykolog i Norge, men som ikke inngår i masterutdanningen i Ungarn.

I praksisperioden vil veilederne ha en nøkkelrolle både i opplæring av studentene og når det gjelder å kvalitetssikre arbeidet i klinikken. Veilederne skal være garantister for at ELTE-studentene yter forsvarlig helsehjelp.

Les også

Alvorlig bekymring

– Så langt registrerer vi at det ikke stilles krav om at veiledningen skal forestås av spesialist. Det gir grunnlag for alvorlig bekymring, en bekymring vi antar at Helsetilsynet deler, sier Frøyland.

Han mener det oppstår et dilemma for psykologene som skal gi ELTE-studentene nødvendig opplæring og kvalitetssikre helsetjenesten de utøver i praksisperioden.

– Psykologene blir gitt et svært vanskelig oppdrag. De er personlig ansvarlig for at helsehjelpen er forsvarlig og dermed lovlig, påpeker han.

Psykologforeningen ga 27. september Helsedirektoratet beskjed om at foreningen ikke kan delta i, eller stille seg bak kvalifiseringstiltaket for ELTE-studentene.

– Vi kan ikke bidra med undervisning i det planlagte opplæringsprogrammet, opplyser Frøyland. 

Tilfredsstiller ikke læringsmål

Psykologforeningen er ikke de eneste som mener at opplæringsprogrammet ikke tilfredsstiller de norske læringsmålene.  Universitetene som utdanner psykologer anbefalte opprinnelig et kvalifiseringsløp på to og et halvt år. Dette er senere blitt komprimert til 14 måneder. 

Opplæringsprogrammet gjelder ELTE-studenter som påbegynte utdanningen før Helsedirektoratet endret sin godkjenningspraksis høsten 2016 og skal etter planen iverksettes i november.

Emneord: ELTE

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.