Dataspillere frem i lyset

Fra Spillhuset i Bærum kommune. Foto: Spillhuset

Fra Spillhuset i Bærum kommune. Foto: Spillhuset

De kom seg ikke på skolen, de satt hjemme og gamet. Det hjalp lite at foreldre og lærere maste. Mye endret seg da «problemungdommen» ble anerkjent for sin unike kompetanse.

For 25 kommunepsykologer som møttes i Lyngen kommune i slutten av september, var bildet gjenkjennbart da kommunepsykolog i Bærum, Hanne Naug, fortalte om prosessen frem til Spillhuset i Bærum ble en realitet i 2016.

Først etter at kommunens utekontakt la til rette for et eget sted der gamere kunne dyrke lidenskapen for dataspill, krøp de ut av gutterommene: De som hadde tilbragt mesteparten av ungdomstiden foran spillkonsollen mens «drop out»- tåka sakte senket seg rundt de unge hodene.

 

"

Bestillingen var klar: Kan dere fikse noen av disse for oss?

"

Foreldrene fortvilte, og bestillingen fra skolen til hjelpeapparatet var tydelig: «Kan dere fikse noen av disse for oss?» Gjennombruddet kom da ungdommen selv fikk rollen som eksperter, som hadde noe å lære bort til flokken av velmenende, men på gamingfeltet, akk så kunnskapsløse, voksne.

Kleine møter på gutterommet

– Vi måtte spørre oss selv: Hvordan gi disse guttene byggesteiner til et godt liv, møte dem på en måte som gjorde at de kunne oppleve verdighet; bryte mønsteret av kleine, nytteløse møter på gutterommet?

Svaret var å ta gaming på alvor og behandle unge mennesker med denne lidenskapen med respekt. Gi reell anerkjennelse til ungdommens unike kompetanse. Opphøye dem til aktører, ikke redusere dem til brukerrepresentanter. Gutta ble invitert til å arrangere fagdag der de skulle lære hjelperne om spill.

– Det var ikke quick-fix. Mange av guttene hadde ikke vært ute av gutterommet på flere år. Ikke alle var sosialt høykompetente. Men kommunen med utekontakten i spissen var villige til å endre måten vi nærmet oss problemet på, var starten på en ny start. Ungdom vi tidligere hadde sett på som spillavhengige, betrakter vi nå først og fremst som ressurspersoner, forklarte Naug.

Underviste hjelperne

Ungdommen underviste både egne familiemedlemmer og hjelperne. De voksne fikk selv lære å spille under veiledning. Mytene var mange om hva dataspill egentlig handler om.

 

"

Strengt tatt trenger du ikke lenger å dra hjemmefra for å ha noe å gjøre; for å være sosial

"

– Problemstillingen er ikke alltid det vi tror det er. Vi innså at mange dataspill nettopp handler om sosialt samspill. Det foregår ikke i samme fysiske rom, men relasjonene er der selv om spillerens nærmeste allierte og venner kan sitte på den andre siden av jordkloden, fortalte Naug.

I Japan har de gitt fenomenet et eget navn: Hikkomori. Det betegner det som oppstår når unge menn trekker seg tilbake til sin hjem. Strengt tatt trenger du ikke lenger å dra hjemmefra for å ha noe å gjøre; for å være sosial.

Hvorfor skulle du, i en verden full av krav; til skoleprestasjoner, sunnhet, til å være noen…? I Bærum er ikke kravene mindre enn i andre kommuner, for å si det mildt, påpekte Naug.

– For mange av gutta vi her snakker om, var virkeligheten utenfor «worst game ever», fortalte Naug

Psykologspesialist Hanne Naug i Ressursteam for ungdom i Bærum kommune

Psykologspesialist Hanne Naug i Ressursteam for ungdom i Bærum kommune

Løsningen ble altså å møte gamerne på deres egen banehalvdel og lage en fritidsklubb for folk som er lidenskapelig opptatt av dataspill. I dag er Spillhuset  en arena der gamere kan treffe likesinnede. Stedet drives unge gamere i samarbeid med Ungdom og fritid i Bærum kommune. Ikke minst har utekontakten vært sentral, men i bakgrunnen har også kommunepsykolog Hanne Naug og kolleger dyttet på for å realisere prosjektet ved å gi det faglig ryggdekning, legitimitet og være en drøftingspartner.

På spillhuset kan du spille så mye du vil uten at mamma og pappa maser. Du kan enten være en del av selve spillhusgjengen, eller du kan komme ditt som gjest. 

Les også:

 

"

Det handler som regel om noe annet når noe tar overhånd

"

– Fra å ha vært et problem i årevis, kommer de seg ut i verden og bidrar med det de kan. Noen har begynt å ta opp igjen fag. Dataspill en hobby på linje med andre hobbyer. Det handler som regel om noe annet når noe tar overhånd, sa Naug som fortalte at foreldene i dag har fått et helt nytt syn på dataspill.

Nå kan til og med foreldrene kjøre poden til en fritidsaktivitet. De har tatt et skritt ut i verden. Det har delvis skjedd ved å gjøre ungdommens egen arena til en arena for anerkjennelse.

– Framfor å tilby behandling, gir man tilgang til det som mangler i ungdommens omgivelser, sa Naug.

I 2016 fikk Spillhuset Bærum kommunes Innovasjonspris.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.