30. august 2012 (endret 02. mai 2018)
Årets vinner av Åse Gruda Skards pris for popularisering av psykologisk kunnskap fikk realisert alle brennende sjelers store drøm: At myndighetene fikk tenning de også, og forvandlet personlig engasjement til håndfast politikk. Veien gikk om TV-skjermen.
Bjarne Hansen. Foto: Håvard Kallestad
For etter at Bjarne Hansen hadde lagd TV-dokumentar på TV2 om personer med alvorlige tvangslidelser, åpnet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lommeboken for å bygge opp behandlingstilbud ved hvert av helseforetakene.
30. august ble psykologen som til daglig deler seg mellom NTNU og BUP Øyane (Helse Bergen), prisbelønnet som kunnskapsformidler av første skuffe under årets Psykologikongress.
I 2009 gikk Hansen på lufta første gang med et program om pasienter med såkalt Obsessive Compulsive Disorder (OCD). Pasientene stod frem med sine personlige fortellinger om effekten av behandlingen de fikk ved Østmarka, St. Olavs Hospital i Trondheim. De hadde mistet jobb, kjæreste, venner fordi tvangshandlingene stjal tid og trettet dem ut.
På Østmarka fikk de behandling ved hjelp av eksponering med responsprevensjon (ERP), som har effekt på mellom 60 og 80 prosent av pasientene. Behandlingen går i korthet ut på gradvis å konfrontere pasientene med det de frykter mest. Samtidig skal pasientene unnlate å utføre tvangshandlinger for å nøytralisere angst og ubehag.
Responsen på dokumentaren var overveldende: Det gikk ikke lang tid før telefonen glødet varm av oppringninger fra mennesker som trengte råd og hjelp. De folkevalgte ble også berørt: Først Høyres nestleder Bent Høie. Han utfordret helseministeren i Stortinget og stilte spørsmål ved hvorfor pasienter med tvangslidelse ikke fikk adekvat behandling.
Senere har statsråden betrodd Hansen at det var fortellingene til pasienter på TV-skjermen som ga støtet til at det nå tas et krafttak for å bygge opp regionale behandlingstilbud for pasientgruppen.
- At dokumentaren har hatt varig innflytelse, forsto jeg da oppbyggingen av behandlingstilbudet ble nevnt i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene, sier Hansen.
- Jeg har nok opplevd mediemaktens solside, sier han.
Økt bevissthet om lidelsen og at mange i etterkant har våget å oppsøke hjelp, ga grunnlag for refleksjonene som lå bak avgjørelsen om å lage Psyk forandring, som hadde premiere på TV3 i midten av januar 2012 og ble avsluttet etter ni episoder.
Juryen for Skard-prisen mener TV-serien er sjelden vare i kategorien psykologisk formidling. At publikum får overvære behandlingsprosessen ”… krever en helt spesiell balanse mellom åpenhet – for å fremme forståelsen hos publikum – og ivaretakelse og respekt for pasient og pårørende. Serien var et svennestykke i trygg og tydelig faglighet, der Hansen og hans team utviste imponerende faglig integritet”, heter det i begrunnelsen for årets pris.
Selv legger Hansen vekt på at behandlerne selv hadde styring.
- Vi ønsket å unngå enhver form for iscenesettelse og fremmedgjørende dramaturgi. Det som ble vist, er det som faktisk skjer ved avdelingen og det er faglig begrunnet. Deltakerne fikk ordentlig behandling, og det er det vi ønsker å vise, og det var det som var avtalen med produksjonsselskapet, sier han og trekker paralleller til dokumentarserier fra somatiske sykehus.
Prisvinneren legger vekt på at pasientene selv så stor verdi i å eksponere seg som livsglade personer, som ikke har noe å skamme seg over, og å vise hvilken suksess de har hatt med å overskride egne grenser.
Hansen forteller at han har hatt nær kontakt med Norsk OCD- forening, ANANKE, som ble etablert ved Østmarka psykiatriske sykehus i Trondheim i 1992. Foreningen ble startet av professor i psykiatri Gunnar Götestam som årets Skard-prisvinner har samarbeidet tett med og står i stor faglig takknemmelighetsgjeld til.
Åse Gruda Skards pris for popularisering av psykologisk kunnskap deles årlig ut av Norsk Psykologforening. Årets pris er på 25 000 kroner som ledsages av et diplom. Tidligere prisvinnere er Sissel Gran, Torkil Berge, Arnhild Lauveng, Frode Thuen, Arnstein Mykletun og Willy Tore Mørch.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.