Vil tidligere inn med psykosebehandling

Oppfølging over tid og tillitsfull relasjon mellom pasient og behandler er av stor betydning for psykose-
pasienters mulighet for å bli friske. Det fremgår av Helsedirektoratets nye faglige retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser.

Mange med psykoselidelser opplever bedring og kommer ut i ordinært arbeid hvis de hjelpes med riktig oppfølging og støtte. Og det er viktig å komme tidlig inn med behandlingen, understreker Helsedirektoratet i en pressemelding i forbindelse med lanseringen av retningslinjene.

Den generelle anbefalingen i retningslinjen er legemiddelbehandling, kunnskapsformidlende (psykoedukativt) familiesamarbeid og kognitiv terapi.

Last ned Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser.

Andre behandlingsformer som har effekt er blant annet musikkterapi, sosial ferdighetstrening, kognitiv trening og miljøterapi.

75 prosent av all psykisk lidelse debuterer før fylte 25 år. Vanlige symptomer i tidlig fase av en psykose, er følelsesmessige problemer som ikke nødvendigvis er tegn på en kommende psykose. 

Personer med psykoselidelser har en betydelig redusert forventet levealder. Overdødeligheten skyldes hovedsakelig hjerte-/karsykdommer og lungesykdommer. Den fysiske helsen skal vies større oppmerksomhet og det anbefales jevnlige undersøkelser og fokus på forebyggende tiltak knyttet til blant annet fysisk aktivitet/trening, kosthold og røyking, heter det fra Helsedirektoratet.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.