Vil samle psykologien i nytt tidsskrift

Pål Johan Karlsen

Pål Johan Karlsen

Han har vært redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening i seks år. Nå stiller Pål Johan Karlsen seg bak rattet i psykologisk.no, det nyetablerte Psykologiforbundets nettbaserte tidsskrift som lanseres i 2014.

Psykologisk.no har pekt seg ut to målgrupper: På den ene siden psykologi-interesserte, på den annen side fagfolk og studenter i psykologi og grenseliggende disipliner.

− Vi vil dyrke interessen for psykologi og kunnskapsdeling og ønsker å favne bredt. Vi håper, og er avhengig av, at fagfolk vil dele sitt engasjement for faget med bredere lesergrupper, sier Karlsen som nå bryter sin tilknytning til Psykologtidsskriftet.

Meritterende

I tillegg til den allmenne profilen, skal det etableres et "kjellerhvelv" av tunge fagartikler primært beregnet på fagfolk.  Ambisjonen er at det skal bli meritterende for forskere å publisere fagartikler i det nye nettidsskriftet.

− Vi tar sikte på å bli et nivå 1-tidsskrift i tellekantsystemet, på samme måte som Psykologtidsskriftet, opplyser Karlsen.

Han sier at fagartiklene vil bli indeksert i internasjonale databaser, og at det vil bli vurdert bidrag både på norsk og engelsk. Internasjonalt får det nye tidsskriftet navnet Scandinavian Psychologist.

Gratis tilgang

En av de største utfordringene vil bli økonomi. Psykologisk.no skal være gratis for leseren. Redaksjonen kommer heller ikke til å ta noen avgift fra forfattere for å publisere, slik det er blitt vanlig i mange internasjonale tidsskrifter. Annonser er selvsagt velkomne.

− Det vil være både tidkrevende og lite inntektsbringende i begynnelsen. Jeg går mot en sørgelig bunnskrapet personlig økonomi, men blir rik på opplevelser, sier Karlsen. 

Han påpeker at konkurransen er stor om de beste faglige bidragene. Han mener likevel det nye organet vil ha noen fordeler:
- Vi regner med å kunne tilby de virkelig gode bidragene Rolls-Royce-service. En type service fagfolk ikke har sett i Skandinavia før.

Hva dette innebærer, vil han ikke foreløpig ikke gå ut med. Men han oppfordrer fagfolk til å teste farvannet ved å sende redaksjonen bidrag som de har tro på at har en viss nyhetsverdi ut i samfunnet.

Karlsen har doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Oslo, er fast bidragsyter i A-magasinet og har utgitt fagbøker og skjønnlitteratur. Han er i dag tilknyttet Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Ønsker konkurrent velkommen

Sjefredaktør Bjørnar Olsen i Tidsskrift for Norsk Psykologforening ser psykologisk.no både som en konkurrent og et supplement til Psykologtidsskriftet.

– Det er gledelig at god, kvalitetssikret psykologisk kunnskap gjøres lett tilgjengelig. At det nå satses så bredt, viser at interessen for faget er stor og at det for tiden produseres mye psykologisk kunnskap som det er behov for å formidle.

− Alt dette stoffet kan ikke publiseres i Psykologtidsskriftet, sier han.

Emneord: kommunikasjon

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.