Vil ikke bruke helseinstitusjoner som samfunnsbeskyttelse

Bilde av gjerde. Foto: YAY Micro

Både Psykologforeningen og Legeforeningen vender tommelen ned for et forslag om at utilregnelige personer skal kunne overføres til tidsbegrenset tvungent opphold i psykisk helsevern.

Justis- og politidepartementet foreslår å utvide virkeområdet for strafferettslige særreaksjoner for utilregnelige som begår vedvarende samfunnsskadelig kriminalitet.

Forslaget innebærer at vanekriminelle skal kunne dømmes til tvungent opphold i en helseinstitusjon i stedet for fengsel. Psykologforeningen mener imidlertid at helseinstitusjoner prinsipielt ikke bør kunne benyttes i situasjoner der formålet primært dreier seg om samfunnets beskyttelse. Det fremgår av en høringsuttalelse foreningen har oversendt departementet.

Gå til Psykologforeningens høringsuttalelse.

Psykologforeningen holdning er at personer som ikke kvalifiserer for tvangsinnleggelse etter lov om psykisk helsevern, eller tvangstiltak i henhold til annen helse- og sosiallovgivning, ikke skal kunne dømmes til tvungent opphold i psykisk helsevern på bakgrunn av strafferettslige forhold.

Alternativet er at disse personene skal kunne dømmes til opphold i egne institusjoner i regi av kriminalomsorgen.

Også Legeforeningen understreker i sin høringsuttalelse at det er feil å bruke helsetjenesten til oppgaver som ikke er helsehjelp. Det vil bety ´sykeliggjøring´ av en gruppe personer og feil bruk av helseressurser, påpeker foreningen.

Gå til Legeforeningens høringsuttalelse.

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.