14. mars 2013 (endret 15. mars 2013)
- Målet for årets lønnsoppgjør er å ha god dialog med arbeidsgiver om hvordan lønnsvekst kan brukes til å stimulere til gode tjenestetilbud for befolkningen. Det sa visepresident i Norsk Psykologforening, Rune Frøyland, under foreningens tariffkonferanse 14. mars der han presenterte forventninger om en ramme på fire prosent.
Han mener lønnsoppgjøret er en nøkkelfaktor i arbeidet for å utvikle spesialisthelsetjenesten i tråd med samfunnets ambisjoner om et tjenestetilbud med høy kvalitet og kompetanse.
- Kvalitet og kompetanse er uatskillelige størrelser i helsevesenet. For å rekruttere spisskompetanse, belønne omstillingsvilje, ansvar og innsats, er lønnsvekst et helt nødvendig virkemiddel. Da må vi ikke bruke pengene slik at alle får lik kompensasjon, sier Frøyland til psykologforeningen.no etter å ha inspirert 50 foretakstillitsvalgte til dyst foran årets mellomoppgjør.
Frøyland er ikke minst opptatt av forskning. Han mener psykologer er en sentral premissleverandør for systematisk kunnskapsproduksjon. I dag har helseforetakene ambisjoner om at fem prosent av budsjettene skal brukes på forskning.
- Det er mye penger, og langt det meste går til somatikken. Vi mener det er viktig for å kunne utvikle spennende nye fagtilbud til befolkningen, at det stimuleres til rekruttering av spisskompetente forskere til sykehusene også inne psykisk helse-feltet, sier han.
Visepresidenten henviser til signalene helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre ga i sin tale til helseforetakene 30. januar.
I sin tiltakspakke på 10 punkter gikk statsråden blant annet inn for lengre åpningstid ved sykehusene. Frøyland mener realiseringen av et slikt forslag kan stå i direkte motsetning til behovene til pasienter med psykiske helseproblemer.
- For våre pasientgrupper vil dagtidsåpning være et poeng i seg selv. For eksempel vil ruspasienter være tjent med godt innarbeidete dagrutiner. Barn vil ofte være slitne etter kl 17:00, påpeker han.
- For at mye av arbeidet skal være effektivt, er det dessuten en forutsetning å kunne få kontakt med andre hjelpeinstanser under behandlingsprosessen. Og det vil jo ikke kunne skje om man arbeider på kvelden, sier han og varsler et mindre effektivt psykisk helsevern om kveldstidsåpne poliklinikker blir en realitet.
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Forandringsfabrikken er ute med råd om god praksis i psykisk helsevern for barn og unge. «Bli kjent for trygghet», lyder ett av dem.
Emneord: spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.