24. februar 2012 (endret 29. januar 2014)
«Vær der også når hverdagen kommer». Slik lyder ett av rådene i Helsedirektoratets nye veileder om hvordan man kan ivareta etterlatte ved selvmord. Veilederen gir plass til etterlattes egne tips om hvilke hjelpebehov de vil ha dekket.
Mange etterlatte etterlyser et system som rutinemessig sikrer dem kontakt med offentlig hjelpeinstans med kompetanse på selvmord, fremgår det av veilederen som retter seg mot både profesjonelle og frivillige hjelpere.
For noen er selvmordet så skambelagt at man kvier seg for å søke profesjonell hjelp, og dessuten vet ikke etterlatte alltid hva slags hjelp de egentlig trenger i en situasjon som kan virke svært kaotisk. Hjelpen må tilbys umiddelbart.
«Dersom etterlatte ikke orker å takke ja med en gang, må tilbud om hjelp gjentas», heter det i veilederen som formidler konkrete råd fra etterlatte:
Last ned Etter selvmordet – Veileder om ivaretakelse av etterlatte ved selvmord
Barns behov blir viet særlig oppmerksomhet. Barnepsykolog Magne Raundalen påpeker noen viktige hjelpeprinsipper når barn er etterlatte ved selvmord.
Rådene finner du på nettsiden til Senter for krisepsykologi.
Rådene er først og fremst rettet mot voksne i barnas nærmiljø, og tar opp
emner mange voksne er usikre på. Raundalen understreker betydningen av åpenhet som innebærer å
Veilederen omtaler vanlige reaksjoner hos etterlatte, både på kort og lang sikt, og anbefaler kommunene å lage skriftlige rutiner for oppfølging av etterlatte.
En måte å sikre et tilbud til etterlatte er at politiet, som rutinemessig kommer i kontakt med alle selvmord, får ansvar for å varsle det kommunale kriseteamet eller en annen instans, foreslår forfatterene bak veilederen.
«Etter selvmordet – Veileder om ivaretakelse av etterlatte ved selvmord» er utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Årlig registreres omtrent 525 selvmord i Norge og overr 5000 etterlatte kan være sterkt berørt. Selvmordsforsøk er vesensforskjellig fra selvmord og omfattes ikke av veilederen.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
10. oktober er dagen for å sette økt fokus på psykisk helse verden over. Årets internasjonale tema er selvmordsforebygging.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Emneord: barn og unge , førstelinjen , selvmord
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.