18. november 2013 (endret 25. november 2013)
Guro Øiestad og Peder Kjøs synes begge de tenker smartere når de skriver. Nå stikker de hodene sammen for å tenke høyt i en felles bloggspalte på psykologforeningen.no.
«Utforskningsprosjekter», «meditasjoner», «åpen hjerne»? Akkurat hvordan bloggen skal karakteriseres, blir de to formidlingsglade psykologene ikke helt enige om. Og det er kanskje akkurat dette spenningsfeltet som gjorde at de ble inspirert til å bære en felles blogg der de både skal bidra med individuelle tekster og skrive sammen med dobbelt byline.
– Vi vil forsøke å skape oss et rom med takhøyde. Dette skal ikke være et sted for ferdigtygde tanker, men et sted det skal være lov å teste dem ut og stille spørsmål. Vi håper det vil anspore leserne til å tenke videre, sier de.
Fellesbloggene skapes blant annet etter pingpong-prinsippet: Én begynner å skrive og den andre fortsetter, returnerer til den første også videre. Eller ved at den ene lager en tekstramme som den andre inviteres inn i.
Begge fascineres av å skrive. De mener skriving er en slags aktiv måte å tenke på; en prosess som bringer dem til steder de ikke ville ha kommet uten et tastatur under fingrene. I løpet av sin relativt lange fartstid som psykologer i det offentlige rom, har de ennå ikke fått negative tilbakemeldinger fra strenge fagfeller som har hatt synspunkter på hvordan de forvalter psykologstandens navn og rykte.
– Lite tyder på at kolleger står i kø med pekefingeren. I den grad andre som ønsker å ytre seg, avstår ene og alene på grunn av frykt for kritikk, er det derfor synd, mener de.
Gå til bloggteksten: Nakenhet - den nye påkledningen?
Ingen av dem er nybegynnere i skribentfaget. Guro Øiestad har gjennom en årrekke vært i stallen til Gyldendal med sine populærvitenskapelige bøker om selvfølelse, kritikk og feedback. Peder Kjøs har egen spalte i Kvinner og klær og har blant annet begått selvhjelpsbøkene Opp igjen! og God pappa. Fra tidligere tider har han på samvittigheten både porno og skrekk utgitt på ikke altfor navngjetne undergrunnsforlag, men også barneboken "Månemysteriet", skrevet sammen med Bjarne Træen.
Guro Øiestad er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun arbeider som universitetslektor ved Psykologisk Institutt, UiO, og har privatpraksis i psykologfellesskapet Angst og Jubel.
Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og for tiden doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo.
Innimellom har jeg lyst å hive iPhonen til døtrene mine i veggen. Godt foreldreskap handler imidlertid om å veilede barna sine. Ikke å skremme vettet av dem.
Psykisk helse i skolen, personlighetsforstyrrelser og en artikkel om rett til sykmelding som nyansatt var blant de mest leste sakene på psykologforeningen.no i 2018.
Psykologene Anne- Kari Torgalsbøen og Peder Kjøs debatterer TV-programmet «Jeg mot meg» i Aftenposten. Psykologene blir ikke enige. Antagelig har de rett begge to.
– Det er språket som gjør oss i stand til å forbinde oss med hverandre. I formidlingen - i språkhandlingen - ligger muligheten for endring; for å forstå barnets verden, for å ta omsorg for barnet i seg selv.
Peder Kjøs’ podcast-serie «Hos Peder» toppet podcastlisten hos Itunes en kort uke etter at den ble sluppet. Men Kjøs er ikke den eneste psykologpodderen på lufta.
Emneord: kommunikasjon
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.