12. september 2014 (endret 15. september 2014)
− Lokal handlefrihet er en forutsetning for høy kvalitet på offentlige helsetjenester og understøtter myndighetenes mål om ”Pasientens helsetjeneste”.
Det sa Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard da foreningens foretakstillitsvalgte var samlet til konferanse i Asker 10.-12. september.
Mer tid til pasientene og lokalt organiserte helsetjenester. Det er målet for Akademikerne Helse som i disse dager sitter i mekling med Spekter, sykehusenes arbeidsgiverorganisasjon. Meklingsfristen er 24. september. Uten en løsning blir det streik fra midnatt denne datoen.
Tor Levin Hofgaard
Hofgaard viser til regjeringens mål om å bygge Pasientens helsetjeneste . Slagordet har vært framholdt både i taler og offisielle dokumenter. Det uttrykker blant annet viljen til å heve tjenestekvaliteten. Psykologpresidenten mener tjenestekvalitet forutsette kompetente ledere som får mer ansvar og beslutningsmyndighet enn de har i dag. Han understreker at beslutninger må skje i tett samarbeid med de ansatte og nær dem tjenesten er til for.
− Sykehusene er avhengig av at ansatte og ledere opplever eierskap til drift og utvikling. Det er en forutsetning for effektivitet og kvalitet som kommer pasienten til gode. Da må de ansatte oppleve å ha en hånd på rattet, ikke bli sentralstyrt. Det er dette vi nå vil ha gjennomslag for, sier han.
Ingvild Gregersen
Lokal autonomi er utgangspunkt også for engasjementet til Ingvild Gregersen, foretakstillitsvalgt ved Sykehuset i Vestfold.
− Mange av våre brukere har behov for tjenester fra ulike instanser. Det krever samhandling. Når vi skal etablere et helhetlig tilbud til pasienter og brukere, er det viktig at tjenestetilbudet er tilpasset lokale forhold, sier hun.
Anbefalingen forankrer hun blant annet i Helsedirektoratets veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne, Sammen om mestring .
− Det er blant annet gjennom direkte pasient og brukerkontakt, samarbeidsmøter og kontakt med kommunehelsetjeneste vi får vite hvor skoen trykker, og hva vi må tenke videre. Dette er i tråd med Helsemyndighetenes egne faglige anbefalinger og helt i tråd med hva vi selv ønsker i forhandlingene, sier Gregersen.
Hun sier man må kunne tilpasse fordeling av ansvar, oppgaver og utforming av tjenestene til de lokale forholdene, hvis spesialisthelsetjenesten skal videreutvikles til å understøtte og ikke erstatte kommunale tjenester i framtiden.
Tommy Sotkajærvi
Foretakstillitsvalgt Tommy Sotkajærvi ved Finnmarkssykehuset understreker den lokale selvbestemmelsens betydning for arbeidsmiljø og tjenestekvalitet. Han henviser til internasjonale studier som dokumenterer at jo mindre innflytelse du har på egen arbeidssituasjon, jo mer er du utsatt for overbelastning, stress og sykefravær.
− En helsetjeneste med dårlig arbeidsmiljø og mye fravær vil i liten grad være i stand til svare på pasientenes behov, sier han.
Han sier lokal handlefrihet er spesielt viktig for et område som Finnmark som hele tiden kjemper for å rekruttere og holde på fagkompetanse.
− På landsbasis er vi for eksempel blant de dårligst stilte når det gjelder spesialister. Uten stor lokal handlefrihet vil Finnmarkssykehuset være dårligere rustet til å ta grep for å gi finnmarksbefolkningen et kompetent behandlingstilbud innen psykisk helse, sier han.
«Å drive behandling i psykisk helsevern uten et system for tilbakemeldinger fra pasientene, er som å styre et fly uten instrumenter.»
Rekk opp hånda de som mener de kjenner hovedstadsprosessen bedre enn Psykologforeningens tillitsvalgte, Birgit Aanderaa.
Siri Næs stakk hodet fram for «den gylne regel», og se – det sitter der ennå.
På samme dag Norge skrev under på en erklæring om å prioritere psykisk helse, er det trist å være vitne til utviklingstrekk som peker i en annen retning enn «raushet» - tema for Verdensdagen 10. oktober.
– Minst tre ting må være på plass for at pakkeforløpene for psykisk helse skal fungere etter hensikten, sier visepresident i Psykologforeningen, Heidi Svendsen Tessand.
Psykologforeningens oppskrift for bedre samhandling om psykisk helse for barn og unge: • Forløpsgaranti framfor pakkeforløp • Gode psykologtjenester i kommunen • Lytte til unges egne råd om hva de trenger.
Emneord: kvalitetssikring , spesialisthelsetjenesten
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.