Tar godt imot tiltak mot overdosedødsfall

Tiltak for å forebygge overdosedødsfall etter utskrivelse fra institusjon er blitt godt mottatt både av pasienter og ansatte.

Team fra tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) over hele landet har nå iverksatt paseintsikkerhetsprogrammet  I trygge henders tiltak for å forebygge overdosedødsfall etter utskrivelse fra institusjon. Rapporter fra teamene tyder på at tiltakene er blitt hilst velkommen både blant pasienter og ansatte.

- Tiltakene er faglig nyttige og pasientene synes det er bra, uttaler lederen for ekspertgruppen Kari Lossius, til  pasientsikkerhetsprogrammets nettside.

I følge sluttrapporter fra TSB´ene er tiltakene stort sett blitt integrert i driften, og teamene ønsker å fortsette med dem fremover. De forteller at ansatte nå er tryggere  på å ta samtaler om overdosefare, og at forebygging av overdosefare er satt i system.

Tiltakene som er blitt implementert er:

  • Spesialistvurdering innen ett døgn.
  • Kriseplan for å sikre at pasienten vet hvem han/hun kan kontakte i risikosituasjoner. Planen skal utarbeides av pasienten og helsepersonell
  • Informasjonspakke til pasienter og helsepersonell om overdosefare og opplæring i kameratredning.
  • Samtale ved utskriving der blant annet kriseplanen gjennomgås.

I følge European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) har Norge et høyt antall overdosedødsfall (ca 260 i året) sammenlignet med andre europeiske land. En stor andel av overdosedødsfallene skjer i forbindelse med utskrivelse fra institusjon, eller som følge av avbrudd i behandling.  Det er bakgrunnen for at forebygging av overdosedødsfall er ett av innsatsområdene i pasientsikkerhetsprogrammet

Overdosedødsfall er sentralt tema også når helse- og omsorgsminister Bent Høie onsdag 23. april lanserer ny nasjonal overdosestrategi 2014-2017, "Ja visst kan du bli rusfri – men først må du overleve".

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.