29. september 2011 (endret 30. september 2011)
Små barn som har vært under omsorg i to år, skal som hovedregel bli boende hos fosterforeldrene. De foresattes adgang til anke innsnevres, fosterforeldre får partsrettigheter. Ungdom kan være i fosterhjem fram til de er 23 år, og kan flytte ut og komme tilbake. Slik lyder noen av forslagene til Barnevernpanelet.
Hvordan skal barnevernet organisere seg bedre, sikre brukermedvirkning og imøtekomme stadig nye kompetansebehov? Og, er regelverket godt nok? Barne-, likestillings-og inkluderingsminister Audun Lysbakken nedsatte Barnevernpanelet for å få svar.
28. september overleverte panelleder Helen Bjørnøy sin rapport.
Forslaget som har fått mest oppmerksomhet, innebærer at det skal bli lettere for fosterforeldre å adoptere små barn de har hatt omsorg for i mer enn to år. Hensikten er å gi barna større stabilitet og trygghet enn i dag.
Last ned Barnevernpanelets rapport
- Vi foreslår at små barn som har bodd i fosterfamilie i mer enn to år, i hovedregel skal fortsette å bo hos fosterforeldrene, sier panelets leder Helen Bjørnøy til NRK.
Barnevernpanelet vil at det kommunale barnevernet skal rustes kraftig opp, og at det statlige barnevernet skal få et særtjenesteansvar. - Det er de ansatte i det kommunale barnevernet som er nærmest de barna og de familiene som skal hjelpes. Både organiseringen av barnevernet og tildelingen av ressurser må gjenspeile dette, sa Bjørnøy under sin presentasjon onsdag.
Ingen barnevernstjenester skal ha under fem fagårsverk. Panelet forslår at alt tilsyn med barnvernstjenester legges til Helsetilsynet v/fylkesmannen. Bufetat underlegges dette tilsynet. Dagens anbudsordning erstattes av langvarige driftsavtaler.
Synet på hva psykologer kan bidra med på skolene er litt snevert, mener PPT-leder Andrea Kanavin Grythe. I en ny rapport forklarer hun hvordan de kan hjelpe elever gjennom klassekameratene og lærerne deres.
Her finner du eksempler på hvordan PPT følger opp elever og ansatte i grunnskolen. Historiene er hentet fra virkeligheten, men personene er anonymiserte.
Bare 16 prosent vurderer tilgjengeligheten til psykisk helsehjelp i egen kommune som god, viser tall fra Helsepolitisk barometer for 2019.
Jeg er et vandrende genetisk eksperiment: Jeg er enegget tvilling. Det er ingen tvil om at genene er viktige, men genene kan ikke oppdra barna våre. Det er det bare vi foreldre som kan gjøre.
Hvordan bidrar samfunnspsykologer til å skape et bedre samfunn? Om Book of Mormon, «generasjon prestasjon» og Guds død.
Vi er glade for tilleggsbevilgningen til psykologer i kommunene, men statsbudsjettet for 2019 er først og fremst nøytralt og viderefører etablerte satsinger. Vi ser få tydelige prioriteringer.
Emneord: barn og unge , førstelinjen
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.