Skeptisk til inhalering i sprøyterom

Norsk Psykologforening sier nei til helsemyndighetenes forslag om å la kommuner åpne for inhalering av heroin i sprøyterom.

Psykologforeningen stiller seg skeptisk til om virkemiddelet vil bidra til å forebygge overdoser, slik målsettingen er med  et forslag til endring av sprøyteromsloven  fra den avgåtte regjeringen.

– Det er vanskelig å forstå hvilket kunnskapsgrunnlag helsemyndighetene bygger forslaget på. Vi savner blant annet en vurdering av om forslaget vil kunne trigge behovet for bruk av annen rus og derigjennom øke risikoen for inntak av mer potent heroin, opplyser Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard.

Last ned Psykologforeningens høringsuttalelse.

Tett oppfølging

Han påpeker at et av de sikreste tiltakene for å redusere overdosedødsfall er å sørge for tett oppfølgning og kontinuitet under og etter behandling.

– Fullverdig flerfaglig behandling og oppfølgning av rusavhengige må være det viktigste virkemiddelet i Nasjonal strategi for overdosedødsfall , sier Hofgaard

Han viser til at Trondheim kommune er den eneste med eget overdose/helseteam. Teamet antas å ha bidratt til at antall overdosedødsfall i kommunen er relativt lavt.

Fagpersoner

Teamet kjennetegnes ved at det har fagpersoner som kan sette inn forebyggende og skadereduserende tiltak der og da. Alle som har tatt en overdose eller vært til stede under en overdose, blir fulgt opp av overdoseteamet. De tilbys kriseplass ved et døgnbemannet omsorgstiltak.  Det er hel veien nær kontakt med brukerne, undervisning og veiledning av injiserende rusavhengige. Skulle det skje et dødsfall, vil pårørende bli fulgt opp av overdoseteamet så lenge de selv ønsker det. 

Emneord: rus

Developed by Aplia and ABC Data - Powered by eZ Publish - Om informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.